Valencia 2018, de afsluiter favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
19

Valencia

18 november 2018
Spanje Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Tony Arbolino
2Nakarin Atiratphuvapat
3John McPhee
4Can Öncü
5Arón Canet
Volledige uitslag »

RACE

1Can Öncü
2Jorge Martín
3John McPhee
4Fabio Di Giannantonio
5Enea Bastianini
Volledige uitslag »

TRIVIA

De met een wild-card voor Red Bull KTM rijdende Can Öncü won bij zijn debuut de laatste GP van 2018 en werd hiermee de eerste Turkse rijder die een Grand Prix zege behaalde. Tevens was hij met 15 jaar en 155 dagen de jongste winnaar ooit.
De Turkse rijder Can Öncü (Red Bull KTM) won de natte afsluitende Moto 3 race van 2018. Met een leeftijd van 15 jaar en 155 dagen oud mocht hij zich de jongste Grand Prix winnaar ooit noemen. Hij nam hiermee het 10 oude record van Scott Redding over.
In 2001 werd de 125cc klasse gewonnen door Manuel Poggiali (Gilera) voor Toni Elías en Daniel Pedrosa. Het was de eerste keer in de Grand Prix geschiedenis dat het podium uitsluitend bestond uit rijders die op dat moment nog tiener waren.
Door als tweede te eindigen werd Arnaud Vincent (Exalt Cycle/Rivacold Aprilia) in 2002 de eerste Franse coureur die het wereldkampioenschap in de 125cc klasse veroverde.
Nadat hij de vorige race op Sepang/Maleisië won, wist Maverick Viñales (Aprilia) ook de laatste 125cc race van 2011 te winnen en werd op een leeftijd van 16 jaar en 298 dagen de jongste coureur ooit met twee achtereenvolgende zeges.
Daniel Pedrosa (Teléfonica MoviStar Junior Honda) haalt met een derde plaats in september 2001 hier zijn eerste podium. Twee weken later zou hij dit herhalen bij de Pacific GP van Motegi. Dani werd dat jaar 8e in het kampioenschap.
Ondanks dat concurrent Mika Kallio (Red Bull KTM) won, had Thomas Lüthi (Elit Grand Prix Honda) genoeg aan een 9e plaats om de titel te pakken. Lüthi was de eerste Zwitserse wereldkampioen na Luigi Taveri (1966).
Miguel Oliveira (Red Bull KTM/Ajo) wist ook de seizoensafsluiter van 2015 te winnen en werd zo de eerste Portugese rijder met drie zeges op rij. Ook zijn P2 in de eindstand (achter Danny Kent) was een mijlpaal voor Portugal.
Met zijn 3e seizoenszege bij de laatste GP van 2022 zorgde Pedro Acosta voor een unieke gebeurtenis. Samen met A. Fernández, C. Vietti, A. Ogura en T. Arbolino waren er 5 rijders met minimaal 3 zeges in een seizoen, dit was nog nooit gebeurd.
Dani Pedrosa (Honda) behaalde hier in 2017 zijn 31e en laatste MotoGP zege. Hiermee werd hij met afstand de meest succesvolle coureur zonder wereldtitel in de zwaarste klasse.
Met de zege van Bradley Smith (Bancaja Aspar Aprilia), in zijn laatste 125cc race, in 2010 kwam een recordserie van 26 achtervolgende Spaanse zeges ten einde. Andrea Iannone (Catalunya 2009) was hiervoor de laatste niet Spanjaard die won.
Marc Márquez (Red Bull Ajo Motorsport Derbi) veroverde voor de laatste race van 2010 voor de 12e keer Poleposition, een record in de achtsteliter klasse!
Met zijn zege in 2018 was Can Öncü (Red Bull KTM) niet alleen de jongste Grand Prix winnaar ooit, hij was tevens de eerste coureur geboren in de 21e eeuw met een GP zege op zak.
Casey Stoner won hier in 2003 op de Safilo Oxydo Aprilia van het LCR team de eerste Grand Prix van zijn carrière.
Door een bekeken race in 2010, waarin hij vierde werd, veroverde Marc Márquez met de Red Bull Ajo Derbi de wereldtitel als (op Loris Capirossi/1990 na) op een na jongste coureur.
Jorge Martín (Gresini Honda) behaalde hier in 2017 als eerste rijder 9 polepositions in deze klasse, een dag later behaalde hij eindelijk zijn eerste Grand Prix zege.
Bij de allerlaatste Grand Prix (2011) waarin 2-takten deelnamen, veroverde Danny Webb van het Indiase Mahindra Racing Team verassende de Poleposition, de eerste keer in de geschiedenis dat een machine van dit merk het snelst in de kwalificaties was.
Topic: Valencia 2018, de afsluiter (4662 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Red Bull Rookies kampieon Can Oncu heeft een wild-card en rijdt bij Ajo. Als hij zondag echt van start gaat zal hij met 15 jaar en 119 oud de jongste rijder ooit in de Moto 3 klasse zijn.
Jarno
 Administrator

avatar
     Reageer met citaat 
RG500IU schreef 14-11-18 om 16:33:22
Red Bull Rookies kampioen Can Oncu ...

Mogen we voorzichtig zeggen dat hij zijn teamgenoot best wel zoek rijdt? (het zijn natuurlijk een beetje aparte omstandigheden, maar toch)
     Reageer met citaat 
Jarno schreef 17-11-18 om 13:57:45
(...)

Mogen we voorzichtig zeggen dat hij zijn teamgenoot best wel zoek rijdt? (het zijn natuurlijk een beetje aparte omstandigheden, maar toch)


Behoorlijk inderdaad. Oncu is wel een goede regenrijder. In de Rookies Cup reed hij iedereen op een hoop in de regen.

Maar wat anders Philip Oetll, wat een drama weekend zeg. Uhm eigenlijk sinds Oostenrijk echt dramatisch voor een race winnaar. Als je naar dat lijstje kijkt eigenlijk onbegrijpelijk dat hij bij Red Bull Tech 3 de kans krijgt.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
MB84 schreef 17-11-18 om 14:37:21
(...)


Behoorlijk inderdaad. Oncu is wel een goede regenrijder. In de Rookies Cup reed hij iedereen op een hoop in de regen.
..

Knap Maar groot en zwaar(der) met talent (wat hij heeft) kom je ver. Binder doet het overigens niet verkeerd de laatste tijd..
Jarno
 Administrator

avatar
     Reageer met citaat 
RG500IU schreef 14-11-18 om 16:33:22
Can Oncu ... de jongste rijder ooit in de Moto 3 klasse

Gaat 'ie 'm winnen?
Jarno
 Administrator

avatar
     Reageer met citaat 
Ja dus! Wat bijzonder zeg, 15 jaar en dan meteen je eerste GP winnen!
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
en gelijk een aantal records waarvan gedacht werd dat zal nooit meer verbeterd geëvenaard worden
Jarno
 Administrator

avatar
     Reageer met citaat 
En DiGi pakt de tweede plaats in de eindstand nog af van Bezzecchi.

Eindstand Moto3 2018
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Wat een prestatie van Oncu bij je eerste optreden gelijk winnen en onder moeilijke omstandigheden! Erg indrukwekkend.

Jammer dat Arbolino onderuit ging....begint ook steeds meer op de voorgrond te treden.

Zuur einde voor Bezzecchi verlies je in Sepang de titel en in Valencia ook nog eens de 2e plaats.

Canet zal ook blij zijn dat het seizoen erop zit. Was niet zijn jaar, ondanks een veelbelovend begin.

Snelle navigatie: