Brno 2020, MotoGP favoriete topics

Moderator: RG500IU

Pagina's: 1 2 3 4 5 6

Racetopic
4

Brno

9 augustus 2020
Tsjechische Republiek Automotodrom Brno

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Johann Zarco
2Fabio Quartararo
3Franco Morbidelli
4Aleix Espargaró
5Maverick Viñales
Volledige uitslag »

RACE

1Brad Binder
2Franco Morbidelli
3Johann Zarco
4Álex Rins
5Valentino Rossi
Volledige uitslag »

TRIVIA

Max Biaggi haalt in 2002 voor Marlboro Yamaha de eerste overwinning binnen op de M1 wanneer Valentino Rossi met bandenproblemen opgeeft. Daijiro Kato debuteert op de RC211V Fortuna Gresini Honda met een tweede plaats.
Met een zege in 1990 veroverde Wayne Rainey zijn eerste wereldtitel. Met Rainey, Wayne Gardner (2e) en Eddie Lawson was er voor de eerste maal in de geschiedenis een (500cc) podium dat volledig bestond uit huidige/vroegere kampioenen.
Na Garry McCoy, Kenny Roberts Jr, Norick Abe, Alex Crivillé, Loris Capirossi, Alex Barros en Valentino Rossi was Max Biaggi (Marlboro Yamaha) de 8ste rijder die een zege boekte in het seizoen 2000.
In 1987 werd er voor het eerst gereden op het circuit met de huidige lay-out. Wayne Gardner (Rothmans Honda, de latere wereldkampioen dat jaar) won voor Eddie Lawson en Tadahiko Taira (beiden op Yamaha).
James Whitham crashte in de beginfase van de 1999 race met zijn Modenas. De nog bijna volle tank zette de machine, banden, een luchtkussen en strobalen in brand. Het duurde lange tijd voordat de brand geblust was en de ravage opgeruimd was ...
In 2007 was Casey Stoner dominant metde Ducati GP7, hij won eenvoudig vanaf poleposition. John Hopkins (Rizla Suzuki GSV-R) haalde met een tweede plaats zijn beste klassering tot nu toe.
Met zijn zege in 2006 passeert Loris Capirossi 13-voudig wereldkampioen Ángel Nieto als degene met de langste race-winnende carrière, met 16 jaar en 15 dagen tussen zijn eerste en laatste zege.
Tadayuki Okada kwam hier als eerste over de streep in 1999 voor teamgenoot Alex Crivillé, de 50e Grand Prix overwinning voor Repsol Honda was hiermee een feit.
Na afloop vd door Lorenzo op 15 augustus gewonnen race wordt het slechtst bewaarde geheim van 2010 onthuld; Valentino Rossi gaat, na 7 jaar Yamaha, vanaf 2011 voor 2 seizoenen bij Ducati rijden! Yamaha/Ducati brengen afzonderlijk een persbericht uit.
Met een derde plaats in de 125cc klasse in de race van 2007 werd Lukas Pesek de eerste (en tot nu toe enige) Tsjech die het podium haalde tijdens een thuis-GP.
Kevin Schwantz won op de Pepsi Suzuki in 1989 voor de latere wereldkampioen Eddie Lawson (Rothmans Honda) en Wayne Rainey (Lucky Strike Yamaha). Dit was de enige zege voor Suzuki in de zwaarste klasse in (toen nog) Tsjechoslowakije.
Met zijn zege in 2010 zorgde Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) voor de 50e Spaanse GP overwinning in de zwaarste klasse. Hij is nu ook de derde rijder in de geschiedenis die in de eerste 10 races van het seizoen steeds op de eerste twee posities eindigde.
Jean-Michel Bayle behaalde in de natte kwalificatie van 1997 met een derde tijd voor de eerste keer een plek op 'front row' voor de Modenas KR3 machine.
Lucky Strike Suzuki rijder Anthony Gobert eindigde in 1997 in Tsjechië als twaalfde. Later zou blijken dat dit zijn laatste race voor het team was, omdat hij korte tijd later ontslagen werd nadat hij door de mand was gevallen bij een drugstest.
Door een zege in de Tsjechische 125cc GP van 2007 zorgde Hector Faubel (Bancaja Aspar Aprilia) voor de 300e Spaanse Grand Prix zege.
In 2011 was er een dubbelzege voor Repsol Honda toen Casey Stoner zegevierde voor Andrea Dovizioso. Marco Simoncelli (San Carlo Honda Gresini), die voor het eerst op het podium stond, zorgde voor de eerste Honda top 3 sinds Laguna Seca 2006.
Sete Gibernau wordt hier vierde in 2002 met de Telefónica Suzuki GSV-R. Dit zou lange tijd de beste klassering blijven voor de 990cc GSV-R onder droge omstandigheden. John Hopkins evenaarde dit twee keer (China & Catalunya) in 2006.
Wayne Rainey (Marlboro Yamaha) haalde hier in 1993 voor teamgenoot Luca Cadalora zijn 24e en laatste GP zege. Twee weken later, op Misano, kwam zijn carrière door een val - waarbij zijn onderlichaam verlamd raakte - ten einde.
Toen Valentino Rossi hier in 2001 met zijn Nastro Azurro Honda won, was hij de eerste rijder die in alle drie klasses had gewonnen op het huidige circuit van Brno!
In 1998, zijn debuutjaar, wint Max Biaggi (Marlboro Honda) hier zijn tweede GP van het seizoen. De wheelie (check YouTube) over de finish (waarbij hij nog nét kon vermijden dat hij achterover sloeg) is de grootste herinnering aan deze overwinning.
Marco Simoncelli maakte in 2002 hier zijn GP debuut als 15 jarige in de 125cc op de Matteoni Aprilia (27e). In de kwartliterklasse pakte hij hier Pole in 2008 (3e in de race) en in 2009. Met de winst werd hij toen de laatste 250 winnaar in Tsjechë.
Kevin Schwantz valt in 1990 in zijn jacht op concurrent Wayne Rainey in bocht 9 (tegenwoordig ook wel 'Schwantz' genoemd), de Lucky Strike Suzuki vliegt in brand. De Marlboro Yamaha rijder wint de race en verovert zijn eerste wereldtitel.
Chris Burns was hier op 15 augustus 2003 de laatste rijder die met een 2-takt machine van start ging in de MotoGP klasse, hij reed op een ROC Yamaha voor het WCM team.
Mick Doohan (Honda) verzekerde zich door een zege hier in 1994 van zijn eerste wereldtitel. Norick Abe debuteerde (hij crashte eerder in de training voor Donington) op de Roberts/Marlboro Yamaha in Europa met een knappe zesde plaats.
Nadat hij eerder op de dag al de 250 & 350cc had gewonnen deed Mike Hailwood dat in 1966 opnieuw in de zwaarste klasse. Samen met Jim Redman was hij op dat moment de enige rijder die ooit drie zeges op dezelfde dag wist te behalen.
In 2009 vervangt 'rookie' Mika Kallio hier Casey Stoner voor de eerste keer op de Marlboro Ducati. De Australiër kampt met fysieke problemen en neemt een pauze voor 3 GP's. Kallio was onderweg naar P8 tot hij samen met Marco Melandri onderuit ging.
Loris Capirossi behaalde met een derde plaats in 2008 zijn enige podium voor Suzuki. Het bleek de 99e en laatste keer dat de Italiaan in zijn carrière op het ereschavot stond..
Op de dag dat Valentino Rossi zijn eerste GP wint is er in de 500cc een schitterend duel tussen teamgenoten Alex Crivillé en Mick Doohan. De Spanjaard passeert de Australiër in de laatste bochtencombinatie en wint met 0,002 verschil, een fotofinish!
Door in 1975 een tweede plaats te veroveren bij de Grand Prix van Tsjechoslowakije op het circuit van Brno, behaalde Giacomo Agostini zijn eerste 2-takt wereldtitel met Yamaha. Het was tevens Ago´s 15 en laatste kampioenschap in zijn carrière.
Topic: Brno 2020, MotoGP (13095 keer gelezen)
     Reageer met citaat 
bredebeier schreef 04-08-20 om 22:11:38
(...)

Plus 1. Beste rijder momenteel,maar ik heb nog niet, nooit, 1 x zitte schreeuwen als hij iets bijzonders deed. Zal wel aan mij liggen...


Wat leuk. Voor mij is het de rijder bij wie ik steeds weer de hoogste sprong, zo vanuit zit, uit de stoel maak.
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
Capirex_65
#Be a Racer

     Reageer met citaat 
Elvera schreef 05-08-20 om 09:25:05
(...)

Ik ook.MM heeft iets magisch.


Zoals alle toprijders in hun tijdperk. Stanley Woods, John Surtees, Mike Hailwood, Agostini, Kenny Roberts, Wayne Rainey, Mick Doohan, Valentino Rossi en nu Marc Marquez. Ze hebben allemaal de genoemde magie, leggen de lat altijd een stuk hoger en allemaal multi kampioenen.
Aprilia Tuono R 2008 Ice White
Aprilia RSV Mille 2000 track bike
Aprilia ETX 6.35 1999
fuzzybear
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
https://www.racesport.nl/marc-marquez-mist-zo-goed-als-zeker-de-komende-drie-grand-prix-weekenden/

Het bleek dat de plaat op zijn arm verbogen was oid? Het feit dat hij nu weer geopereerd moest worden doet bij mij toch de vraag rijzen: "hoe objectief zijn de artsen in het Motogp paddock?

Ik denk dat iedere orthopeed buiten het racecircus die man gewoon verboden had te gaan rijden. Het gevolg van het direct weer opstappen was nu dan ook erg goed zichtbaar. Ik heb ik het verleden ook al eens met verbazing naar de goedkeuringen binnen het paddock gekeken. Bij ondere andere een Rossi maar laten we eerlijk zijn ook een Lorenzo in Assen en dergelijke.

Wat is ethisch nog verantwoord als circuit arts vraag ik me af..
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
RG500IU schreef 04-08-20 om 23:28:45
(...)

Wel bij iemand anders?

Ja hoor, de rest van elk veld
Een volk dat voor tirannen zwicht,verliest veel meer dan lijf en leden, is reddeloos,dan dooft het licht.
     Reageer met citaat 
fuzzybear schreef 05-08-20 om 20:29:19
https://www.racesport.nl/marc-marquez-mist-zo-goed-als-zeker-de-komende-drie-grand-prix-weekenden/

.....Het feit dat hij nu weer geopereerd moest worden doet bij mij toch de vraag rijzen: "hoe objectief zijn de artsen in het Motogp paddock?

.......


Leuke vraag. Staat hij op de loonlijst van Dorna of wordt hij door de plaatselijke ziektenkostenverzekering vergoed? En als hij betaald wordt door Dorna is zijn onafhankelijkheid dan gegarandeerd?

Misschien kan Racesport hier eens een goede journalist op zetten.
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
     Reageer met citaat 
Johannes schreef 05-08-20 om 22:32:19
(...)


Leuke vraag. Staat hij op de loonlijst van Dorna of wordt hij door de plaatselijke ziektenkostenverzekering vergoed? En als hij betaald wordt door Dorna is zijn onafhankelijkheid dan gegarandeerd?


Dr. Mir wordt gewoon betaald door de Dorna. Daar wordt verder ook niet geheimzinnig over gedaan, er staat gewoon Dorna op zijn shirt.



Afbeelding van: https://www.racesport.nl/...e-artsen-van-spanje/
     Reageer met citaat 
Optimate schreef 05-08-20 om 23:23:47
(...)


Dr. Mir wordt gewoon betaald door de Dorna. Daar wordt verder ook niet geheimzinnig over gedaan, er staat gewoon Dorna op zijn shirt.

.......


Maar hoe onafhankelijk is hij als moet besluiten of Marquez wel of geen groen licht moet krijgen?
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
fuzzybear
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Optimate schreef 05-08-20 om 23:23:47
(...)


Dr. Mir wordt gewoon betaald door de Dorna. Daar wordt verder ook niet geheimzinnig over gedaan, er staat gewoon Dorna op zijn shirt.

(afbeelding)

Afbeelding van: https://www.racesport.nl/...e-artsen-van-spanje/


thnx helder.

Ondanks dat ze dan verkozen zijn tot de beste artsen, vind ik sommige van hun beslissingen qua goedkeuren van rijders soms twijfelachtig.

Juist omdat ze door Dorna betaald worden is misschien juist een moeilijk punt. Ze weten hoe enorm groot de belangen zijn van de organisatie waar ze voor werken. Juist daarom zoeken ze allicht ook de grens op wat fysiek voor een rijder mogelijk is.

Dat je als medicus baanbrekend wil zijn en je het wenselijk vind dat je vakgebied progressie maakt kan ik snappen. Maar is een coureur zo vroeg weer laten rijden progressie in de medische zin?

Ik kan me voorstellen dat je er als arts van alles aan gelegen is om te laten zien dat wanneer een patient door jou behandeld is, dat de ingreep van zulke hoogstaande kwaliteit is dat een patient veel sneller dan wat er normaal geacht word weer normaal kan functioneren. Dit zegt dan natuurlijk wat over de kwaliteit van jou ingreep.

Maar in dit geval was het dus te vroeg. En ik ben van mening dat je daar niet mee moet gokken.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Capirex_65 schreef 05-08-20 om 08:16:15
Ik wel, al schreeuw ik niet gauw. MM93 in actie zien, ook live, is iets byzonders. Ik mis hem zeker, hoe goed de anderen ook, hij is het uithangbord van het racen in deze tijd. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot hij terug is om zich met FQ te meten.


Ik ben geen fan van Marquez, zie hem graag geklopt worden... maar wel op het circuit. Een GP winnen als Marquez niet mee doet heeft voor mij minder waarde. Ik moet ook nog maar zien dat FQ Marquez klop geeft in een 1 op 1 duel.
     Reageer met citaat 
Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Ouderwets gezegde en nog altijd actueel. Dit in het kader van de MM rentree...
Een volk dat voor tirannen zwicht,verliest veel meer dan lijf en leden, is reddeloos,dan dooft het licht.
     Reageer met citaat 
bredebeier schreef 06-08-20 om 15:25:20
Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Ouderwets gezegde en nog altijd actueel. Dit in het kader van de MM rentree...


Begrijp ik je goed dat jij er vanuit gaat dat de doktoren Dorna naar de mond praten?
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
     Reageer met citaat 
En het is nu duidelijk dat Marc het plaatje in zijn arm gebroken heeft bij het openen van een schuifdeur nadat hij zijn hondje had uitgelaten, aldus zijn broer Alex
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
fuzzybear
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Johannes schreef 06-08-20 om 17:02:29
En het is nu duidelijk dat Marc het plaatje in zijn arm gebroken heeft bij het openen van een schuifdeur nadat hij zijn hondje had uitgelaten, aldus zijn broer Alex



En dat had natuurlijk niks te maken met de veel te zware overbelasting van het rijden van een motogp machine kort daarvoor uiteraard..

« Gewijzigd: 06-08-2020 om 17:17:39 door fuzzybear »

TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
fuzzybear schreef 06-08-20 om 17:10:54
(...)



En dat had natuurlijk niks te maken met de veel te zware overbelasting van het rijden van een motogp machine kort daarvoor uiteraard..



Ja precies, mooi verhaal! Ik geloof er niks van. Hij is gewoon veels te vroeg weer begonnen
     Reageer met citaat 
MB84 schreef 06-08-20 om 17:28:07
(...)


Ja precies, mooi verhaal! Ik geloof er niks van. Hij is gewoon veels te vroeg weer begonnen


Ik zag nu het filmpje waarin Puig dit verhaal verteld en het komt me voor dat hij er zelf ook wat moeite mee heeft.

Puig spreek je toch eigenlijk uit als poets.

Nu is het natuurlijk wel zo dat nog altijd overal in de wereld de meeste ongelukken thuis gebeuren.
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6


Snelle navigatie: