Assen 2021, de lichtste klasse favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
9

Assen

27 juni 2021
Nederland TT Circuit Assen

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Jeremy Alcoba
2Romano Fenati
3Dennis Foggia
4Sergio Garcia
5Kaito Toba
Volledige uitslag »

RACE

1Dennis Foggia
2Sergio Garcia
3Romano Fenati
4Pedro Acosta
5Tatsuki Suzuki
Volledige uitslag »

TRIVIA

Nadat hij eerder op de dag een tweede plaats haalde in de 50cc klasse van de 1970 TT, rijdt Jan de Vries eenmalig op een door Jan Huberts ter beschikking gestelde MZ productieracer naar een 7e plaats in de door Dieter Braun (Suzuki) gewonnen race.
Aalt Toersen, bekend uit de 50cc, reed het jaar 1970 ook een seizoen 125cc met Suzuki. Bij de TT werd een 4e plaats (die hij nog eens herhaalde in Tsjechoslowakije) zijn beste klassering dat seizoen. Aalt eindigde dat seizoen als 7e in de eindstand.
Fausto Gresini won hier in 1984 met een Garelli zijn eerste Grand Prix.u
Miguel Oliveira behaalde hier in 2013 de allereerste Poleposition ooit door een Portugese coureur in de 65 jarige GP geschiedenis. Voor het merk Mahindra waar hij mee reed was het de eerste 4-takt Pole in de lichtste klasse.
De jongste TT winnaar ooit was de toen nog 15 jarige Marco Melandri die de 125cc won in 1998. De oudste was Fergus Anderson die op 45 jarige leeftijd in 1954 de 350cc won.
De 17 jarige Valentino Rossi (Scuderia Italia Aprilia) stormt in 1996 naar voren op de opdrogende baan en passeert tegenstanders soms bij bosjes. De eerste GP overwinning lijkt in de maak. De overenthousiaste Rossi komt echter ten val in de GT bocht.
Ben Spies werd met zijn zege in de MotoGP klasse in 2011 de eerste rijder die op het Asser TT circuit zowel een race in de Superbikes (2009) als in de koningsklasse van de GP's wist te winnen.
Loek Bodelier (Honda) is hier op 25 juni 1994 de laatste Nederlander in deze klasse op het podium. Vlak voor de GT ligt hij 5e, de voor hem rijdende Oettl gaat onderuit en houdt Sakata op, waardoor Loek in de sprint naar de streep de 3e plaats pakt
Barry Sheene (Suzuki) was in 1975 op Assen in de 500cc klasse de eerste rijder die een Grand Prix wist te winnen met een slick (Michelin) achterband op zijn machine.
Met een compleet Bancaja Aspar Aprilia podium (Sergio Gadea, Julian Simón en Bradley Smith) zag teammanager Jorge ‘Aspar’ Martínez zijn rijders het 200e (t/m 202) podium binnenhalen voor zijn team. Martínez haalde zelf de eerste in 1992 in Brazilië
In 2014 bestond het podium uit Álex Márquez, Álex Rins (beiden Honda) en Miguel Oliveira (Mahindra). Dit was het eerste podium zonder KTM machine in de historie van de Moto 3 klasse.
Francesco Bagnaia behaalde hier in 2016 bij de eerste TT op zondag zijn eerste Grand Prix zege. Voor het merk waar hij mee reed, Mahindra, was het ook een historische overwinning omdat het de eerste GP winst was voor de fabrikant uit India.
In de laatste bocht voor de finish van de Moto3 race in 2014 kwam een drietal rijders uit de achtervolgende groep ten val. Alessandro Tonucci wist zijn Mahindra op te rapen en duwde deze lopend over het rechte stuk naar de finish.
Jack Middelburg debuteert tijdens de Dutch TT van 1977 als GP coureur in de 350cc (Yamaha) en de 500cc (Suzuki). In beide races eindigt hij als 11e, wat toen nog net buiten de punten was.
Eerder op de dag won Jim Redman in 1964 (Rhodesië/Honda) de 250 & 350cc. Met de zege in de 125cc is hij de eerste coureur die op één dag drie GP's weet te winnen!
Op de dag dat Paul Lodewijkx de 50cc TT wint in 1968, is er ook Nederlands succes in de andere lichte klasse. Achter Phil Read (Yamaha) en Ginger Molloy (Bultaco) wordt Jan Huberts derde met een MZ!
Topic: Assen 2021, de lichtste klasse (2794 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Simon Patterson op Twitter:
Citaat:
Dramatically, Filip Salac and Rivacold Snipers have split effective immediately, only a week after the Czech rider took pole position for the

ik denk dat we hem na Assen bij Pruestel gaan zien...

Oh, dit schreef hij even later:
Citaat:
Team Bardahl VR46 Riders Academy rider Alberto Surra will replace him for the remainder of the 2021 season.

Hearing that the split was to do with Salac's unhappiness at technical problems in the team.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Sasaki, die Sachsenring ook al moest laten schieten, is 'unfit' verklaard vanwege zijn crash in Barcelona's laatste ronde.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Eerste Long Laps zijn al uitgedeeld: teamgenoten Fenati en A Fernandez die volgens mij zelfs wat onenigheid hadden met elkaar. Ook Matsuyama voor langzaam rijden en een ander in de weg zitten een LL/
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ze leren het ook nooit he. Het had Mugello all over kunnen zijn (FP3). Iedereen hield zijn adem in. Wij zagen het ook vanaf de GT. Kijk het net terug vanaf de Player .. Acosta en Rossi waren al afgevlagd de ronde er voor omdat ze te laat waren voor hun vliegende ronde.. dit had voorkomen kunnen worden..
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Het begin van die zware valpartij waarbij Acosta al gevallen is en aangereden wordt door Rossi,
rechts valt Nepa die kennelijk contact had gehad met Yamanaki:
Jarno
 Administrator

avatar
     Reageer met citaat 
FIM MotoGP Stewards long lap penalty for riders #6 & #32, double long lap penalty for riders #31 & #55, ride through penalty for riders #5, #19, #20, #32, #66 & #92 & rider #54 will start from the pit lane

     Reageer met citaat 
Gaat lekker inderdaad… zag het gebeuren gister dat er 6 uit de pitstraat reden terwijl er een sne onderweg was en zich klem reed op die groep…
Ze gaan het niet leren…
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Dennis Foggia is toch wel bijzonder bedenk ik me de stand bekijkend: 8 races, 4x op podium (2x winst). maar ook 4x een 0 score
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Ja, het is bij Foggia alles of niets. Was vorig jaar ook al zo. Wel een knappe overwinning de Leopard Honda liep weer als een kogel, maar je moet het wel even doen.

Garcia ook weer een sterke race. Toch 2x winst een een 2e plaats in de laatste 5 races.

Knappe prestatie van Fenati ook. 2x longlap en een podium.

En Acosta. Vanuit het ziekenhuis naar een 4e plaats op de finish
     Reageer met citaat 
Ze moeten echt wat gaan doen aan die achterlijke team strategie.
In de fp3 werd een enorme groep ineens de baan opgestuurd vanuit de pits die, toen ze onder de finish door kwamen voor hun ultieme ronde allemaal enkele seconden te laat waren voor de ultieme lap. Dus alle risico,s waren voor niks
Dat gebeurde opnieuw in de laatste training, toen was een groepje van 8 man net op tijd onder de vlag door.
Ik sprak een camera man van dorna en die gaf ook aan dat er veel over gesproken wordt maar men nog geen oplossing heeft hiervoor.
IK zou zeggen, maak een superpole kwalificatie, om de 30 seconden starten of zo. Maar dat ze in ieder geval op zichzelf aangewezen zijn.
Het kan al in de MotoE, dus waarom niet hier?
Of... diskwalificeer rijders als ze bijvoorbeeld op 80 of 90% van de snelste rondetijden rondrijden.
Nu staan ze in de pitstraat allemaal naar elkaar te kijken. Bizar
Een volk dat voor tirannen zwicht,verliest veel meer dan lijf en leden, is reddeloos,dan dooft het licht.
     Reageer met citaat 
Dit groepje kreeg een drive tru penalty en was dus kansloos in de wedstrijd. Goede straf denk ik.
Ben het helemaal met je eens. Laat ze Max 3 min voor einde training de baan op gaan ofzo. Dit slaat nergens op.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
bredebeier schreef 28-06-21 om 09:22:48
..
In de fp3 werd een enorme groep ineens de baan opgestuurd vanuit de pits die, toen ze onder de finish door kwamen voor hun ultieme ronde allemaal enkele seconden te laat waren voor de ultieme lap. Dus alle risico,s waren voor niks..

Wij merkten dat zaterdagmorgen ook al op vanaf de GT Tribune, de ronde erna gebeurde die crash met Acosta, Rossi & Nepa..
Op de TV beelden is ook te zien dat achter de namen vd eerste twee een finishvlaggetje staat dus die zouden toch moeten weten dat die ene ronde voor niks was.
Ik vroeg Peter Bom via Twitter of ze geen waarschuwingen op hun dashboards krijgen?
Citaat:

Moto3 rijders krijgen ook meldingen via het dashboard. denk niet dat er rijders waren die een extra ronde reden, zoiets is niet te missen en wordt zwaar bestraft.

Daar stelde ik nog een nieuwe vraag op, helaas geen reactie
Rossi moest vanuit Pitlane starten, maar Acosta kreeg geen straf.. vreemd
     Reageer met citaat 
Rossi moest uit de pitstraat starten omdat hij in de 14 dagen voor de TT een circuit dag heeft gedaan op Assen en dat mag niet.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ja klopt, dat was ik vergeten. Trax heeft daar nog iets over geschreven

Snelle navigatie: