Le Mans, Thuisrace Quartararo en Zarco favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
7

Le Mans

15 mei 2022
Frankrijk Bugatti Circuit, Le Mans

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Francesco Bagnaia
2Jack Miller
3Aleix Espargaró
4Fabio Quartararo
5Enea Bastianini
Volledige uitslag »

RACE

1Enea Bastianini
2Jack Miller
3Aleix Espargaró
4Fabio Quartararo
5Johann Zarco
Volledige uitslag »

TRIVIA

Freddie Spencer wint in 1983 met de NS driecylinder. Merkgenoten Marco Lucchinelli en Ron Haslam zorgen voor het eerste complete Honda podium ooit in de 500cc.
Jack Miller (Ducati) wist hier in 2021 onder wisselende omstandigheden zijn tweede Grand Prix op rij te winnen ondanks een dubbele Long Lap penalty wegens te hard rijden in de pitstraat.
Daryl Beattie viel in de training voor de Franse GP van 1994 en raakte met zijn linkervoet bekneld tussen de ketting en het achterkettingwiel van zijn Marlboro (Roberts) Yamaha. De kootjes van alle vijf tenen moesten vervolgens geamputeerd worden..
EK 250 rijder Jarno Janssen (Molenaar Honda V2) vervangt hier in 2001 de geblesseerde Haruchika Aoki en wordt 15e. Met vd Goorbergh (10e) en Veneman (14e) is dit ook de laatste keer dat 3 Nederlanders punten scoren in dezelfde race.
De Franse Grand Prix van 2012 ging de geschiedenis in als de 800e GP die, sinds de start in 1949, voor WK punten telde.
Freddie Spencer behaalde met zijn Rothmans Honda's de dubbelzege (250 & 500cc) bij de Franse Grand Prix van 1985, het was de laatste keer in de geschiedenis dat één rijder op dezelfde dag deze klasses wist te winnen.
Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) herhaalde in 2010 zijn zege van het voorgaande jaar. Omdat hij ook de voorgaande race op Jerez (Spanje) had gewonnen, was dit de eerste keer voor Lorenzo dat hij twee achtereenvolgende MotoGP zeges behaalde.
De Nieuw-Zeelander Ginger Molloy werd hier 2e in 1970. Molloy reed op een door hemzelf getunede Kawasaki H1R productieracer, gebaseerd op een machine die gewoon over de toonbank verkrijgbaar was. Dit was het eerste Kawasaki 500cc podium.
Chris Vermeulen reed in 2007 de Rizla Suzuki naar de zege bij de Franse Grand Prix waarbij de rijders halverwege van machine moesten wisselen omdat het begon te regenen. Achteraf bleek dit voorlopig de enige Suzuki overwinning te zijn ..
Achter winnaar Jorge Lorenzo reed Marco Melandri in 2009 met de Hayate (de erfstukken van Kawasaki) naar een sensationele tweede plaats. Het zou het laatste podium uit zijn MotoGP carrière zijn.
Valentino Rossi behaalde in 2008 hier zijn 90e GP zege en evenaarde de Spaanse legende Ángel Nieto. Nieto stond hem op te wachten in (gepast) motorpak en gaf Valentino een lift op zijn Fiat Yamaha M1 naar parc fermé.
In de opnieuw gestartte 'wet-race' van 2003 behaalde Gauloises Yamaha rijder Alex Barros met een derde plek het enige podium van dat seizoen voor het merk met de gekruiste stemvorken.
Sete Gibernau (Telefónica MoviStar Honda) won de Franse Grand Prix van 2004 voor landgenoot Carlos Checa (Fortuna Yamaha). Dit was de eerste Spaanse 1-2 zege in de historie van de zwaarste klasse, er zouden nog vele volgen.
Tijdens de Frans Grand Prix van 1979 behaalde de Noord-Ier Joey Dunlop door een 9e plaats in de 350cc klasse met een Yamaha zijn eerste WK punten. De Fransman Patrick Fernandez (ook Yamaha) behaalde zijn eerste Grand Prix zege!
Tijdens de Franse GP van 1969 haalt Theo Louwes met een Norton zijn beste (4e) Grand Prix klassering ooit. De Groninger stopte in 1974 om later in 1983 nog eens aan zijn tweede jeugd te beginnen. Zijn laatste race was in december 1989 in Indonesië
Met winst in de MotoGP klasse in 2017 door Maverick Viñales behaalde Yamaha de 500e Grand Prix overwinning in haar historie.
Topic: Le Mans, Thuisrace Quartararo en Zarco (2727 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Gaan we een Franse overwinning zien? Beiden hebben hier nog nooit gewonnen, zelfs Zarco is zijn Moto 2 jaren niet..

De Estrella Galicia sponsoring is bij Suzuki verdwenen zag ik ..
     Reageer met citaat 
RG500IU schreef 13-05-22 om 20:48:06


De Estrella Galicia sponsoring is bij Suzuki verdwenen zag ik ..


Vanwege Franse regelgeving.
fuzzybear
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Maar die Estrella is toch 0,0 of mag dat ook al niet?
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Nee, dat is dus het rare, Frankrijk is nogal afwijkend op het gebied van wetgeving rond alcohol en tabakskwesties.

Maar heb het gisteren op de Socials gechecked (er is ergens zelfs een reactie van Suzuki te vinden) en het klopt.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
En dat is overwinning nummer 3 voor Bastiannini! Indrukwekkende prestatie wederom van Bestia, zeker na de 3 crashes eerder in het weekend. Nu nog wat constanter worden, want het is winnen of het is randje top 10. Misschien maar beter voor de concurrentie

Goede race en mooie P2 voor Miller.

En wederom een podium voor Aleix z’n 3e op rij inmiddels. Echt bijzonder knap hoe hij dat doet. Vinales zal toch snel wat moeten vinden. Die blijft niet weg komen met 10e/12e plaatsen, terwijl je teamgenoot de podiums aan elkaar rijgt.

Ik vind het contrast tussen de Aprillia mannen wel erg groot. Valt me tegen van Vinales. Wat was hij vandaag weer aan het doen bij de start? Hij lag 23e na de eerste paar bochten.....verliest dus weer een positie of 8/9.

Shit dag voor Suzuki.....beide mannen een DNF.

Jorge Martin

Helaas geen podium voor Quartararo voor z’n thuispubliek. Dat valt wel wat tegen, maar hij pakt wel weer goede punten voor het kampioenschap. P4 is niet verkeerd, maar gezien z’n tempo in de vrije trainingen leek een podium wel het minimale. Wel weer met afstand de beste Yamaha man. Morbidelli kan er nog steeds niks mee.
     Reageer met citaat 
Grappig terugblikje naar 2001 toen er bij de GP in Le Mans maar liefst drie Nederlanders aan de start stonden in de 500cc.

https://twitter.com/...uX6elwHw2KqZkW5VE66w
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Optimate schreef 16-05-22 om 14:23:25
.. 2001 toen er bij de GP in Le Mans maar liefst drie Nederlanders aan de start stonden ..

En alle drie punten scoorden!
Voor mensen zonder Twitter is er deze link.
Op: https://www.ziggosport.nl/video/ staan wel meerdere korte filmpjes en samenvattingen tussen de auto fragmenten
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Repsol Honda stuurt altijd op maandagen na GP's een soort nieuwsbrief rond, Alberto Puig wordt dan naar reactie gevraagd:
Citaat:
I think the only positive point is that we are not happy.
     Reageer met citaat 
Mij bekruipt langzaam een gevoel dat MM wel eens aan het eind van zijn loopbaan zou kunnen zijn gekomen. Fysiek heeft hij ook echt het uiterste gevergd van lijf, leden en zijn software in de bovenkamer. Hij lijkt ook sterk te leunen op andere snelle rijders en komt al best een tijdje niet meer voor in het spel vooraan. Hij doet me denken aan Noriyuki Haga, die kon ook vreselijk crashen en stond bijna altijd weer op.
Maar elk lijf heeft een fysieke en mentale grens en wat heeft hij ontzettend veel geriskeerd.
Een volk dat voor tirannen zwicht,verliest veel meer dan lijf en leden, is reddeloos,dan dooft het licht.
Elvera
Dus.

     Reageer met citaat 
Mij bekruipt hetzelfde gevoel @Bredebeier.
Ik hoop nog steeds op een positieve omslag want een MM in topvorm is een genot om naar te kijken. Naarmate de weekenden verstrijken echter, begint die hoop langzaam te vervliegen
Te veel zware klappen zowel fysiek als mentaal. En misschien zou het voor hem ook de beste beslissing zijn nu hij er nog relatief gezond van weg kan lopen.
If it`s stupid but it works,it ain't stupid.
     Reageer met citaat 
Gelukkig geeft ook Pol aan dat de '22 Honda een lastige fiets is.
Ik zou het echt zonde vinden voor de motorsport als MM zou moeten stoppen.
“If everything seems under control, you're not going fast enough.”
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Situatie bij zowel Honda als Yamaha wel zorgelijk. Net als MM eerder bij Honda lijkt er maar een man de M1 naar topposities te kunnen rijden.

Hoewel situatie anders dan bij Honda zie ik dit niet snel veranderen bij Yamaha.
     Reageer met citaat 
Nee. Morbidelli heeft de gunfactor maar die zie ik op deze manier niet nog een jaar bij Yamaha blijven. Staat nu 17e in het WK. Kan me niet herinneren dat ik hem dit jaar in beeld heb zien rijden. En Dovizioso, tja, dat gaat 'm ook niet meer worden. Binder is nog maar net begonnen dus wil ik hem nog even buiten beschouwing laten.

Snelle navigatie: