Valencia: Afscheid Suzuki en nog een kleine beslissing favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
20

Valencia

6 november 2022
Spanje Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Jorge Martín
2Marc Márquez
3Jack Miller
4Fabio Quartararo
5Álex Rins
Volledige uitslag »

RACE

1Álex Rins
2Brad Binder
3Jorge Martín
4Fabio Quartararo
5Miguel Oliveira
Volledige uitslag »

TRIVIA

Een dubbelzege voor het Ducati Marlboro in 2006 als Troy Bayliss (die Gibernau verving) wint voor Loris Capirossi. Nicky Hayden (Repsol Honda) wordt dankzij een 3e plaats toch wereldkampioen na een crash van Valentino Rossi die slechts 13e werd.
Casey Stoner vertrok voor de 12e maal in het 2011 seizoen vanaf Poleposition, Het was een evenaring van het record voor de koningsklasse dat landgenoot Mick Doohan, die net als Stoner ook voor Repsol Honda reed, in 1997 realiseerde.
Valentino Rossi maakte eind van het seizoen 2013 bekend na 14 jaar de samenwerking met zijn rechterhand Jeremy Burgess te beëindigen. Burgess was zijn crewchef bij Honda, Yamaha en Ducati en samen wonnen ze races in 500cc, 990cc, 800cc en 1000cc.
Carlos Checa (Marlboro Yamaha) liet in 2002 bij de start zijn M1 afslaan en werd daarna door José-Luis Cardoso (d´Antin Yamaha YZR500) van achteren aangereden. Beide rijders mankeerden wonder boven wonder niets.
Francesco Bagnaia zorgde hier, samen met merkgenoten Jorge Martín en Jack Miller, voor de eerste 1-2-3 Ducati zege in de historie bij de seizoensafsluiter van 2021.
Met een vijfde plaats in 2012 behaalde Michele Pirro op de FTR Honda van het Gresini Team de beste klassering voor een CRT machine. Aleix Espargaró, die in de beginfase leidde, werd na afloop gehuldigd als de eerste CRT kampioen.
Met de RC211V in 'Austin Powers' uitvoering - als gevolg van een design ontwerpcompetitie, georganisserd door Repsol/Motociclismo - won Valentino Rossi zijn afscheidsrace voor Honda in 2003.
Met zijn 9e zege brak Jorge Lorenzo weer records tijdens de laatste race van het jaar 2010: een nieuw puntentotaal van 383 (record was Rossi/2008: 373). Verder eindigde hij alle 18 races in dit seizoen binnen de top 4, wat ook niet eerder gebeurde.
Dani Pedrosa (Honda) behaalde hier in 2017 zijn 31e en laatste MotoGP zege. Hiermee werd hij met afstand de meest succesvolle coureur zonder wereldtitel in de zwaarste klasse.
Garry McCoy (Red Bull Yamaha) herhaalt zijn succes van de voorgaande Portugese GP in 2000 en haalt zijn derde GP (en laatste 500cc) zege van dat jaar binnen. 'Gazza' eindigde dat jaar als 5e in de eindstand.
Nadat hij de vorige race op Sepang/Maleisië won, wist Maverick Viñales (Aprilia) ook de laatste 125cc race van 2011 te winnen en werd op een leeftijd van 16 jaar en 298 dagen de jongste coureur ooit met twee achtereenvolgende zeges.
In 2001 werd de 125cc klasse gewonnen door Manuel Poggiali (Gilera) voor Toni Elías en Daniel Pedrosa. Het was de eerste keer in de Grand Prix geschiedenis dat het podium uitsluitend bestond uit rijders die op dat moment nog tiener waren.
Polesitter Casey Stoner komt in 2009 niet verder dan bocht 2 (Curva Doohan) in de opwarmronde als zijn Marlboro Ducati hem na een flinke highsider uit het zadel werpt.
Pol Espargaró behaalde hier tijdens de laatste Grand Prix van 2018 met een derde plaats het eerste podium voor KTM in de zwaarste klasse.
Marc Marquez (Repsol Honda) schreef in 2013 geschiedenis door de jongste wereldkampioen ooit te worden. Hij deed dat bovendien in zijn debuutseizoen, iets wat alleen Kenny Roberts hem voordeed in 1978.
De Turkse rijder Can Öncü (Red Bull KTM) won de natte afsluitende Moto 3 race van 2018. Met een leeftijd van 15 jaar en 155 dagen oud mocht hij zich de jongste Grand Prix winnaar ooit noemen. Hij nam hiermee het 10 oude record van Scott Redding over.
Met zijn 3e seizoenszege bij de laatste GP van 2022 zorgde Pedro Acosta voor een unieke gebeurtenis. Samen met A. Fernández, C. Vietti, A. Ogura en T. Arbolino waren er 5 rijders met minimaal 3 zeges in een seizoen, dit was nog nooit gebeurd.
Bij de eerste Valencia GP in 1999 is er (het eerste Michelin) succes voor het Red Bull Yamaha WCM team. Régis Laconi pakt hier zijn enige Poleposition en (door goede bandenkeuze) zege op de natte baan. Teamgenoot Garry MCcoy werd die dag derde.
De afsluitende race van 2011 was de 750e in de geschiedenis van de zwaarste klasse tellend voor het WK. Repsol Honda rijder Casey Stoner, die zelf zijn 100e MotoGP race reed, versloeg Ben Spies in de laatste meters voor de zege.
Dani Pedrosa (Repsol Honda) won hier de laatste Grand Prix van 2017. Het was het 16e seizoen op rij dat de kleine Spanjaard een Grand Prix won, dit was nog nooit door iemand anders gepresteerd.
Bij de laatste race van het seizoen 2002 scoorde de regerend Supersport 600 wereldkampioen, Andrew Pitt, met een twaalfde plaats de eerste MotoGP punten voor de Kawasaki ZX-RR.
Sete Gibernau wint zijn eerste GP met de Telefónica Suzuki in 2001, de laatste keer dat dit merk zou zegevieren in de 500cc. De winst wordt op emotionele wijze gevierd met een eerbetoon aan de slachtoffers van de 11 september ramp dat jaar..
Poll
Vraagstelling: Wie wint de laatste GP van 2022?
Fabio Quartararo 2 (20%)
Francesco Bagnaia 2 (20%)
Aleix Espargaró 0 (0%)
Enea Bastianini 3 (30%)
Marc Márquez 1 (10%)
Álex Rins 0 (0%)
Iemand anders, nl: 2 (20%)
Aantal stemmen: 10
Topic: Valencia: Afscheid Suzuki en nog een kleine beslissing (2662 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Pecco moet er natuurlijk nog even op blijven zitten en Fabio iets doen wat vrijwel onmogelijk is. Zeg nooit nooit natuurlijk...
er zijn wel eens vreemde ontknopingen (2006 bv) geweest. Persoonlijk zie ik het niet gebeuren, iemand van jullie nog wel?

Wat mij het meest raakt is dit. Ik rij zelf Suzuki, maar op een of andere manier vind ik het ook het meest sympathieke team.
En zulke posters als deze gaan we dus ook niet meer zien.

« Gewijzigd: 02-11-2022 om 12:34:48 door RG500IU »

fuzzybear
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Ja ik vind het ook een sympathiek team. Hebben voor mij altijd nog het underdog gevoel. Ik vond het toen het team terugkwam in de motogp gewoon heel gaaf dat ze die dure en moeilijke stap toch durfden te maken.

Die poster is erg mooi en maakt je toch wel wat verdrietig dat ze vertrekken.

Objectief gezien doet het het motogp veld ook geen goed dat we weer een fabrikant minder er bij hebben. Toen KTM zijn intrede deed en Aprillia ook serieus werk ging maken van hun motor werd het weer een breder veld qua motoren. Dat was heel positief. Ik heb in het begin altijd gehoopt dat ook Kawasaki uiteindelijk de stap terug zou maken maar dat is helaas niet meer gebeurd. Toen Suzuki dat wel deed had ik daar dus heel veel waardering voor. Des te spijtiger dat ze nu dus weer afscheid (moeten) nemen.

Over de uitslag? Tja je zegt het zelf al. Zeg nooit nooit. We hebben best weer een maf en gaaf seizoen gezien met daarin heel veel winnaars en ook bij de titelkandidaten veel wisselende resultaten.

Pecco heeft nu een vrij ruime marge en zal met al die andere Ducati's als back up met een vrij rustig gevoel de baan op kunnen gaan. Maar goed je valt niet altijd uit door je eigen fout. Soms ben je de sjaak door een ander.

Ik denk eerlijk gezegd dat Peccco wereldkampioen word. Maar het onvoorspelbare van afgelopen seizoen maakt het wel een hele leuke laatste voor mij!
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Ik denk dat Jorge Martin de GP wint.

Bagnaia pakt de titel.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Nog paar wetenswaardigheden: Quartararo staat 23 punten achter, ook Aleix E staat 23 achter op Fabio en Miller staat weer 23 achter op Aleix.
Onder de radar staat dan nog Bastianini met 1 punt achter Espargaró.

MotoGP/500cc en WSBK titels door een merk in zelfde seizoen:
Honda 1989, 1997 & 2002 - Yamaha 2009 & 2021. Grote kans dat Ducati daar tussen komt te staan voor dit seizoen.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ik stem nu voor Bestia omdat hij 1 punt achter Aleix staat en denk dat hij die 3e plaats in eindstand wel graag wil. Kan zaterdag na de kwalificaties daar natuurlijk anders over gaan denken.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Martin op pole voor Markie Marquez en Miller.

Quartararo P4 voor Rins en Vinales.

Bagnaia start als 8e.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Wat een prachtige overwinning van Alex Rins!! Na Philip Island flikt hij het gewoon nog eens. Een droom einde voor Suzuki, al blijft het eeuwig zonde dat ze eruit stappen. Ik zie het vertrek van Suzuki als een groot gemis voor de sport.

Helaas werd het wat ondergesneeuwd door de nieuwe wereldkampioen Pecco Bagnaia. Absoluut verdiende kampioen hoe hij de zomerstop in ging met een achterstand van 91 punten en uiteindelijk alsnog de titel pakt is heel bijzonder.

En na 50 jaar is het weer zover. Een Italiaanse kampioen op een Italiaanse machine! stukje geschiedenis geschreven vandaag. De laatste die dat deed was Giacomo Agostini op de MV. Die deed het toendertijd wel aardig.

Knappe race van Brad Binder een mooie P2

Quartararo heeft er voor gestreden vandaag, maar het mocht niet zo zijn. Ik denk dat de teleurstelling wel meevalt. Er was een theoretische kans. Maar zolang er in theorie een kans is is het natuurlijk nog niet gedaan.

Bastiannini pakt uiteindelijk P3 in de einstand. Mooi voor hem en het Gresini team, maar ik vind het toch wel sneu voor Aleix en Aprillia. Zo'n geweldig seizoen aan elkaar geknoopt en dan op het einde net niet in die top 3 eindigen. Desondanks kunnen ze trots zijn op het 2022 seizoen. In totaal 9 podiums, waarvan 1 overwinning.

De laatste paar races liep het echter niet goed. Veel technische problemen en wat foutjes vanuit het team.
fuzzybear
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Sluit me helemaal bij voorgaande aan. Wat een gemis voor de MotoGP is het vertrek van Suzuki. Maar wat een droom afscheid was dit. En een mooie titel voor Ducati. Sinds 50 jaar inderdaad weer met een Italiaan aan boord. Wat de bedoeling was met Rossi is gelukt met Pecco. De Ducatisti sluiten Pecco voor eeuwig in hun hart vermoed ik. De prestatie van Binder zou bijna onder sneeuwen. Top gedaan. En als KTM inderdaad goede nieuwe ontwikkelingen heeft gedaan Iin ze volgens jaar hopelijk weer een team om rekening mee te houden.

Het nieuwe aero pakket is ontwikkeld met behulp van het Red Bull F1 team schijnt. Nu zijn samenwerkingen tussen F1 en motorsport nogal discutabel. Dus even afwachten hoe dit uitpakt.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Raar idee dat de motoren waar gisteren nog een GP mee werd gewonnen vandaag (spreekwoordelijk) de schredder in gaan.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Toch gaaf dat Suzuki nog even deze laatste wint en een lange neus naar de fabriek in Japan trekt. Maar het besluit daar de stekker er uit te trekken zal weloverwogen zijn geweest en ze niet op andere gedachten brengen. Ik ga ze zeker missen, het team had altijd een 'goede vibe' om zich heen en positieve uitstraling.

De race had toch wel wat ingrediënten die bij een beslissing horen met onverwachte dingen die de spanning ten goede kwamen. Bagnaia die toch wel beetje onder de spanning leed.. paar valpartijen, sommigen beetje verwacht, anderen weer niet.

De beslissing viel eigenlijk al in de 2e/3e ronde toen Fabio besefte dat hij naar voren moest en Pecco zich met hand en tand verdedigde. Na die aanvaring was de aansluiting klein beetje verloren..
     Reageer met citaat 
Ben weer terug van vakantie en heb de race even op mijn gemak teruggekeken. Misschien eerst wel mijn laatste want Ziggo heb ik niet en motogp tv ga ik niet verlengen. Mooi geweest na 55 jaar GP's

En heel mooi dat Suzuki won. Altijd een zwak gehad voor Suzuki. Vroeger reed ik Suzuki Katana en nu trouwens nog Suzuki met onze autootjes, Swift en Vitara. Zal kijken of ik mijn oude T-shirt nog kan vinden. Jammer dat die Marquez er weer af vloog. Het is wat zeg. Bagnaia terechte wereldkampioen.
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.

Snelle navigatie: