Race 6: Jerez 2022 favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
6

Jerez

1 mei 2022
Spanje Circuit Angel Nieto, Jerez de la Frontera

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Francesco Bagnaia
2Fabio Quartararo
3Aleix Espargaró
4Jack Miller
5Marc Márquez
Volledige uitslag »

RACE

1Francesco Bagnaia
2Fabio Quartararo
3Aleix Espargaró
4Marc Márquez
5Jack Miller
Volledige uitslag »

TRIVIA

Fabio Quartararo (Petronas Yamaha) veroverde hier in 2019 als jongste coureur ooit (20 jaar en 14 dagen) de Poleposition in de zwaarste klasse. Hij nam hiermee het oude record van Marc Márquez uit 2013 over.
Na een zinderend duel met Sete Gibernau prikte Valentino Rossi zijn Yamaha in het kleinste gaatje langs de Spanjaard in de allerlaatste bocht tijdens de race van 2005. Na contact moest de Honda rijder de grindbak in en was Rossi de winnaar...
15 jaar nadat hij zijn zoon Marco op dit circuit de 125cc zag winnen, stond Paolo Simoncelli hier als teameigenaar op het podium in 2019 toen zijn rijders Niccolò Antonelii en Tatsuki Suzuki voor een 1-2 zorgden in de Moto 3 klasse.
Met winst in 2018 bezorgde Marc Márquez bandenfabrikant Michelin de 400e Grand Prix overwinning in de zwaarste klasse
Met zijn derde plaats in 2012, wat zijn 99e podium betekende, werd Dani Pedrosa de meest succesvolle Honda coureur in de Grand Prix geschiedenis. Jim Redman was hiervoor recordhouder met 98 podiums voor Honda.
Met zijn zege in 2018 in de Moto 3 klasse werd Philipp Öttl de 7e zoon van een Grand Prix winnaar die zelf ook een GP won. De families Pagani, Graham, Rossi, Roberts, Nieto, Bradl ging vader Peter en zoon Philip hier in voor.
Alberto Puig op de Fortuna Honda NSR van het team van landgenoot Sito Pons won hier in 1995 als eerste Spanjaard een Grand Prix in de koningsklasse. Voor Puig, later de manager van Dani Pedrosa, zou het bij deze ene zege blijven.
Valentino Rossi kwam in 2008 met een hand juichend over de finish als tweede. Dit was echter een ronde te vroeg waardoor hij zich nog bijna liet verassen door teamgenoot Jorge Lorenzo... Rossi's eerste Bridgestone podium en 100e in de 500/MotoGP...
Kevin Schwantz valt in 1989 in leidende positie in de slotfase vd Pepsi Suzuki. Eddie Lawson erft zo P1 en wint voor de eerste keer met de Rothmans Honda. Freddie Spencer haalt met P5 zijn beste Yamaha resultaat, korte tijd later werd hij ontslagen
Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) viert zijn eerste seizoenszege van 2010, als hij Pedrosa & Rossi verslagen heeft, en besluit tot een duik in een vijver binnen het circuit. Zwemmen met airbag in je pak was moeilijker dan verwacht bleek toen..
Op 12 mei 1996 wint Mick Doohan. Het publiek denkt tijdens de laatste ronde dat het al afgelopen is en stormt de baan op om te juichen voor winnaar Crivillé, de Spanjaard crasht in de laatste bocht...
Jorge Lorenzo won in 2011 zijn eerste regenrace in eigen land nadat vele concurrenten voor hem onderuit gingen. Het werd Lorenzo's 15e MotoGP zege, waarmee hij Alex Crivillé evenaarde als meest succesvolle Spaanse coureur in de zwaarste klasse.
De startopstelling voor de GP in 2007 kent een top 10 met de kleinste verschillen sinds 1948. De eerste tien staan binnen 0,33 seconden van elkaar.
In de vrijdagmiddagtraining van 1999 gaat Mick Doohan op een vochtige witte lijn onderuit. Hij brak zijn rechterbeen, sleutelbeen en linkerpols. Achteraf zou blijken dat de loopbaan van de 5-voudig kampioen hier tot een einde was gekomen.
Romano Fenati (KTM) kwam in 2014 als winnaar in de Moto 3 over de finish. Het was de 50e Grand Prix zege voor deze Oostenrijkse fabrikant, 13 ervan waren in de 125cc, 9 in de 250cc en 28 in de Moto 3 klasse.
Valentino Rossi (MoviStar Yamaha) behaalde hier met een derde plaats in 2015 als eerste rijder ooit de mijlpaal van 200 podiumplaatsen in de Grand Prix geschiedenis.
Daijiro Kato (Fortuna Honda Gresini 500 NSR) stond in 2002, met een tweede plaats in zijn derde MotoGP race, voor de eerste maal in de MotoGP (met een 2-takt!) op het podium.
Alex Crivillé (Repsol Honda) won in 1999 de Spaanse Grand Prix op dit circuit en zorgde daarmee voor de 200e Spaanse GP zege.
Dani Pedrosa won de MotoGP race in 2017 en werd hiermee de eerste coureur in de geschiedenis die in 16 achtereenvolgde seizoenen minimaal een WK wedstrijd wist te winnen. Dit deed hij in 2002-2003 (125cc), 2004-2005 (250cc) en vanaf 2006 in MotoGP.
Topic: Race 6: Jerez 2022 (2592 keer gelezen)
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Zoooo wat zet Bagnaia even een ronde neer in Q2! Met een 1:36.1 een wereldwijd en 0,45 sec voor 2e man Quartararo.

Aleix Espargaro op P3

Miller, Marquez en Zarco op rij 2

Bezzecchi op P7 Nette prestatie van de Rookie.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Bijna halve seconde sneller die ronde van Pecco terwijl eerder er meer dan 15 man binnen een seconde zaten Heb wel idee dat FQ20 de racesnelheid heeft, dus belooft mooie wedstrijd te worden
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Bagnaia en Quartararo van een andere planeet vandaag. Verreweg de snelste coureurs. De strijd was niet zo spannend qua actie, maar het verschil varieerde continu tussen 0,4 en 0,8 seconde. Jammer dat het niet tot een strijd kwam, maar niettemin knappe race van beiden.

Strijd om plaats 3 was een stuk interessanter. Marquez weer met z’n gebruikelijke save. Hoort er wel een beetje bij hè. Iedere race wel een keer goede P4.

En Aleix Doet het gewoon weer! Toen hij eenmaal op P3 lag liet hij ook zien een aardig stukje sneller te zijn. Geweldig podium weer voor hem, z’n 3e al dit seizoen. Wat een droomjaar voor hem en Aprillia zeg!

Bezzechi als beste Rookie op P9. Knappe prestatie

En Jorge Martin.....het wil nog echt niet lukken
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Kwam dit tegen:

Fabio een volle seconde sneller dan Morbidelli.. dat is toch wel groot verschil hoor. En Dovi is ook voorbij de houdbaarheidsdatum vrees ik..
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Ja Dovizioso is klaar in de MotoGP. De Yamaha is ook geen makkelijke fiets meer, want ook Morbidelli komt in het hele verhaal niet voor tot nu toe.....

Maar als Dovi zijnde moet je dit ook niet willen.....vraag me af of hij het seizoen af zal maken als er niet snel verbetering komt.
     Reageer met citaat 
Gaan we ooit de backflip van Zarco nog zien? Ik hoop het echt.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Optimate schreef 01-05-22 om 18:53:43
Gaan we ooit de backflip van Zarco nog zien? Ik hoop het echt.


Ik hoop het ook. Ik gun het Zarco wel. Sympathieke gast en elk jaar goed voor enkele podiumplaatsen. Die overwinning moet er gewoon komen.
Elvera
Dus.

     Reageer met citaat 
Sluit ik me bij aan.
If it`s stupid but it works,it ain't stupid.
fuzzybear
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Wat een goede race van Bagnaia. Zeer gegund. Wedstrijd was qua zicht niet heel spannend aan de kop maar de strijd om de laatste podium plek was weer fantastisch.

Genoten!
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
Capirex_65
#Be a Racer

     Reageer met citaat 
Toch een mooie race, die save van Marquez, briljant. Je ziet duidelijk dat hij met de 2022 Honda niet kan wat ie altijd deed, vol over de voorkant erin en inhalen. Deze motor is meer in balans en via de achterkant. Past dus niet bij MM93. Gezien de resultaten van de andere Honda rijders zal de ontwikkeling weer snel richting Marc gaan.

Respect voor Pecco, na veel tegenslag en ook blessures toch gewoon winnen.

Erg solide race van Aleix, zeker als Aprilia fan en rijder ben ik daar blij mee. Ze zijn gisteren de concessies kwijtgeraakt. Wat goed nieuws is.

Wat voor Honda geldt geldt ook voor Yamaha, Fabio is de enige die er echt snel mee is. Het verschil met zijn merkgenoten is tekenend.

En wat mooi om eindelijk weer gewoon volle tribunes te zien, MotoGP kan niet zonder fans. Al was het niet helemaal uitverkocht hier en daar.

Op naar Le Mans!
Aprilia Tuono R 2008 Ice White
Aprilia RSV Mille 2000 track bike
Aprilia ETX 6.35 1999
     Reageer met citaat 
David Emmett schrijft op Motomatters:

The grandstands were full and attendance was nearly back to pre-pandemic levels – over 58,000 on Sunday, about 10,000 shy of a normal Jerez Sunday
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
     Reageer met citaat 
https://www.motorsportmagazine.com/...ating-the-tyre-rules

Wow. Ik ben niet verbaasd over het feit dat men met illegale bandenspanning rijdt maar wel over het feit dat dit oogluikend wordt toegestaan vanwege een gentlemen’s agreement.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ja raar, zo raakte Quartararo ooit eens een overwinning met Speed Up kwijt in de Moto 2.

Snelle navigatie: