Grand Prix de France/ Le Mans 1000e GP in WK geschiedenis favoriete topics

Moderator: RG500IU

Pagina's: 1 2 3

Racetopic
5

Le Mans

14 mei 2023
Frankrijk Bugatti Circuit, Le Mans

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Francesco Bagnaia
2Marc Márquez
3Luca Marini
4Jack Miller
5Jorge Martín
Volledige uitslag »

RACE

1Marco Bezzecchi
2Jorge Martín
3Johann Zarco
4Augusto Fernandez
5Aleix Espargaró
Volledige uitslag »

TRIVIA

Valentino Rossi behaalde in 2008 hier zijn 90e GP zege en evenaarde de Spaanse legende Ángel Nieto. Nieto stond hem op te wachten in (gepast) motorpak en gaf Valentino een lift op zijn Fiat Yamaha M1 naar parc fermé.
Jack Miller (Ducati) wist hier in 2021 onder wisselende omstandigheden zijn tweede Grand Prix op rij te winnen ondanks een dubbele Long Lap penalty wegens te hard rijden in de pitstraat.
Freddie Spencer behaalde met zijn Rothmans Honda's de dubbelzege (250 & 500cc) bij de Franse Grand Prix van 1985, het was de laatste keer in de geschiedenis dat één rijder op dezelfde dag deze klasses wist te winnen.
Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) herhaalde in 2010 zijn zege van het voorgaande jaar. Omdat hij ook de voorgaande race op Jerez (Spanje) had gewonnen, was dit de eerste keer voor Lorenzo dat hij twee achtereenvolgende MotoGP zeges behaalde.
Daryl Beattie viel in de training voor de Franse GP van 1994 en raakte met zijn linkervoet bekneld tussen de ketting en het achterkettingwiel van zijn Marlboro (Roberts) Yamaha. De kootjes van alle vijf tenen moesten vervolgens geamputeerd worden..
Met winst in de MotoGP klasse in 2017 door Maverick Viñales behaalde Yamaha de 500e Grand Prix overwinning in haar historie.
De Franse Grand Prix van 2012 ging de geschiedenis in als de 800e GP die, sinds de start in 1949, voor WK punten telde.
Chris Vermeulen reed in 2007 de Rizla Suzuki naar de zege bij de Franse Grand Prix waarbij de rijders halverwege van machine moesten wisselen omdat het begon te regenen. Achteraf bleek dit voorlopig de enige Suzuki overwinning te zijn ..
Tijdens de Franse GP van 1969 haalt Theo Louwes met een Norton zijn beste (4e) Grand Prix klassering ooit. De Groninger stopte in 1974 om later in 1983 nog eens aan zijn tweede jeugd te beginnen. Zijn laatste race was in december 1989 in Indonesië
In de opnieuw gestartte 'wet-race' van 2003 behaalde Gauloises Yamaha rijder Alex Barros met een derde plek het enige podium van dat seizoen voor het merk met de gekruiste stemvorken.
Tijdens de Frans Grand Prix van 1979 behaalde de Noord-Ier Joey Dunlop door een 9e plaats in de 350cc klasse met een Yamaha zijn eerste WK punten. De Fransman Patrick Fernandez (ook Yamaha) behaalde zijn eerste Grand Prix zege!
Sete Gibernau (Telefónica MoviStar Honda) won de Franse Grand Prix van 2004 voor landgenoot Carlos Checa (Fortuna Yamaha). Dit was de eerste Spaanse 1-2 zege in de historie van de zwaarste klasse, er zouden nog vele volgen.
Achter winnaar Jorge Lorenzo reed Marco Melandri in 2009 met de Hayate (de erfstukken van Kawasaki) naar een sensationele tweede plaats. Het zou het laatste podium uit zijn MotoGP carrière zijn.
EK 250 rijder Jarno Janssen (Molenaar Honda V2) vervangt hier in 2001 de geblesseerde Haruchika Aoki en wordt 15e. Met vd Goorbergh (10e) en Veneman (14e) is dit ook de laatste keer dat 3 Nederlanders punten scoren in dezelfde race.
De Nieuw-Zeelander Ginger Molloy werd hier 2e in 1970. Molloy reed op een door hemzelf getunede Kawasaki H1R productieracer, gebaseerd op een machine die gewoon over de toonbank verkrijgbaar was. Dit was het eerste Kawasaki 500cc podium.
Freddie Spencer wint in 1983 met de NS driecylinder. Merkgenoten Marco Lucchinelli en Ron Haslam zorgen voor het eerste complete Honda podium ooit in de 500cc.
Topic: Grand Prix de France/ Le Mans 1000e GP in WK geschiedenis (4847 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ik zag al paar posts op Social Media:

Als ik het verhaal op motogp.com goed lees is het echt de 1000e GP die op het Bugatti circuit wordt verreden sinds
de Isle of Man TT van 1949 en niet de 1000e GP in de zwaarste klasse. In het verleden waren er ook wel eens GP's
waar de toenmalige 500cc niet aan de start kwam, maar de lichtere jongens juist wel, we kunnen dat ons nu bijna niet voorstellen.

Omdat er vast nog wel meer historische feitjes naar boven komen alvast dit Topic aangemaakt zodat zie hierin opgenomen kunnen worden.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Er is nu al bekend dat Oliveira als actief rijder dat feestje niet zal meemaken en bij RNF vervangen wordt door Savadori.

In eerste instantie was diagnose een schouder uit de kom. Maar de schade aan de schouder is erger dan verwacht. Er is oa ook een breuk in de humerus (opperarmbeen waar MM93 ook mee zat) vastgesteld samen met nog wat andere schade.
     Reageer met citaat 
Zoals ik het nu nog kan terug tellen heb ik er 67 van die 1000 gezien

Assen 49
Francorchamps 14
Zolder 1
Nurburgring 1
Salzburg 2

« Gewijzigd: 04-05-2023 om 11:36:57 door Johannes »

t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Enea Bastianini wordt vervangen door Danilo Petrucci omdat eerstgenoemd nog niet fit is van zijn schouderblessure opgelopen in Portugal.
     Reageer met citaat 
Ook Marc Marquez is nog niet zeker.
“If everything seems under control, you're not going fast enough.”
     Reageer met citaat 
En voor Pol gaat het nog heel lang duren.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
De poster (via @motogp):
     Reageer met citaat 
Misschien zijn de kijkers op korte termijn de winnaar met die spritraces.
Maar als er zoveel blijven vallen en -langdurig- blessureleed krijgen, zal een deel van het veld daar vragen bij gaan stellen denk ik. Nog los van een uitgedund veld is het risico op fysieke schade fiks aan het toe nemen door dit extra format. En de Moto2 en 3 wordt in hun rijdtijd gekort.
Ik vind de sprintraces ook een spektakel, maar ten koste van wat gaat dit allemaal ....
Een volk dat voor tirannen zwicht,verliest veel meer dan lijf en leden, is reddeloos,dan dooft het licht.
     Reageer met citaat 
Is er al iets bekend over de winst die dit oplevert?

Zijn er meer reclame inkomsten of meer abonnementen afgesloten?
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
Elvera
Dus.

     Reageer met citaat 
Ik weet even niet waar ik dit het beste kan laten, maar Mat Oxley post net de beslissing omtrent MM`s zijn LL penalty: verworpen.https://twitter.com/matoxley/status/1655964634862563331?s=20
If it`s stupid but it works,it ain't stupid.
     Reageer met citaat 
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 

(Repsol Honda media)
Elvera
Dus.

     Reageer met citaat 
Als MM een wèl goed rijdende Honda onder zijn reet krijgt, kan de rest wel inpakken.
De operatie aan zijn arm vorig jaar lijkt prima gelukt.

Mooie overwinning van Martin, Binder ook een uitstekende race.

Zo zonde van Quartararo; reed sterk. Miller idem
If it`s stupid but it works,it ain't stupid.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Wat een race. Er gebeurde weer genoeg. Gelukkig kwamen Marini en Alex Marquez beiden goed weg bij die aanvaring.

De actie tussen Vinales en Bagnaia was er ook eentje.....wat zonde zeg. Ging er nog even heet aan toe in de grindbak met wat duwwerk onderling. Uiteindelijk gaven ze elkaar weer een boks en was het ook klaar. Race-ongeval en heat of the moment. Wel ontzettend jammer van Vinales. Die ging zo goed.

En dan krijg je toch wel een verrassende winnaar in de vorm van Bezzecchi knappe race van hem. Toen hij op kop kwam wist hij ook meteen een gat te trekken. Uiteindelijk ruim 4 seconden los.

Goed weekend voor Martin met P1 en P2 en een mooie P3 voor Zarco vandaag.

En dan Augusto Fernandez! verrassend sterk optreden wordt beloont met P4. Al met al een hele goede dag voor het Tech3 team.

Binder deed het weer goed dit weekend, daar waar Miller met 2x een DNF het wederom af laat weten.

Marc Marquez.......zonde zonde. Bijzonder knap hoe hij na 6 weken afwezigheid gelijk weer voor het podium meedoet en veruit de beste Honda rijder is. Dat toont weer eens de klasse van Marc. Helaas toch weer een crash.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
De LL voor Binder sloeg werkelijk helemaal nergens op

Pagina's: 1 2 3


Snelle navigatie: