Assen 2023 favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
8

Assen

25 juni 2023
Nederland TT Circuit Assen

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1David Muñoz
2Joel Kelso
3Riccardo Rossi
4Ayumu Sasaki
5Deniz Öncü
Volledige uitslag »

RACE

1Jaume Masiá
2Ayumu Sasaki
3Deniz Öncü
4Ivan Ortola
5David Muñoz
Volledige uitslag »

TRIVIA

In 2014 bestond het podium uit Álex Márquez, Álex Rins (beiden Honda) en Miguel Oliveira (Mahindra). Dit was het eerste podium zonder KTM machine in de historie van de Moto 3 klasse.
Barry Sheene (Suzuki) was in 1975 op Assen in de 500cc klasse de eerste rijder die een Grand Prix wist te winnen met een slick (Michelin) achterband op zijn machine.
Francesco Bagnaia behaalde hier in 2016 bij de eerste TT op zondag zijn eerste Grand Prix zege. Voor het merk waar hij mee reed, Mahindra, was het ook een historische overwinning omdat het de eerste GP winst was voor de fabrikant uit India.
Op de dag dat Paul Lodewijkx de 50cc TT wint in 1968, is er ook Nederlands succes in de andere lichte klasse. Achter Phil Read (Yamaha) en Ginger Molloy (Bultaco) wordt Jan Huberts derde met een MZ!
Nadat hij eerder op de dag een tweede plaats haalde in de 50cc klasse van de 1970 TT, rijdt Jan de Vries eenmalig op een door Jan Huberts ter beschikking gestelde MZ productieracer naar een 7e plaats in de door Dieter Braun (Suzuki) gewonnen race.
Miguel Oliveira behaalde hier in 2013 de allereerste Poleposition ooit door een Portugese coureur in de 65 jarige GP geschiedenis. Voor het merk Mahindra waar hij mee reed was het de eerste 4-takt Pole in de lichtste klasse.
Aalt Toersen, bekend uit de 50cc, reed het jaar 1970 ook een seizoen 125cc met Suzuki. Bij de TT werd een 4e plaats (die hij nog eens herhaalde in Tsjechoslowakije) zijn beste klassering dat seizoen. Aalt eindigde dat seizoen als 7e in de eindstand.
Jack Middelburg debuteert tijdens de Dutch TT van 1977 als GP coureur in de 350cc (Yamaha) en de 500cc (Suzuki). In beide races eindigt hij als 11e, wat toen nog net buiten de punten was.
Met een compleet Bancaja Aspar Aprilia podium (Sergio Gadea, Julian Simón en Bradley Smith) zag teammanager Jorge ‘Aspar’ Martínez zijn rijders het 200e (t/m 202) podium binnenhalen voor zijn team. Martínez haalde zelf de eerste in 1992 in Brazilië
In de laatste bocht voor de finish van de Moto3 race in 2014 kwam een drietal rijders uit de achtervolgende groep ten val. Alessandro Tonucci wist zijn Mahindra op te rapen en duwde deze lopend over het rechte stuk naar de finish.
Loek Bodelier (Honda) is hier op 25 juni 1994 de laatste Nederlander in deze klasse op het podium. Vlak voor de GT ligt hij 5e, de voor hem rijdende Oettl gaat onderuit en houdt Sakata op, waardoor Loek in de sprint naar de streep de 3e plaats pakt
Fausto Gresini won hier in 1984 met een Garelli zijn eerste Grand Prix.u
De 17 jarige Valentino Rossi (Scuderia Italia Aprilia) stormt in 1996 naar voren op de opdrogende baan en passeert tegenstanders soms bij bosjes. De eerste GP overwinning lijkt in de maak. De overenthousiaste Rossi komt echter ten val in de GT bocht.
De jongste TT winnaar ooit was de toen nog 15 jarige Marco Melandri die de 125cc won in 1998. De oudste was Fergus Anderson die op 45 jarige leeftijd in 1954 de 350cc won.
Eerder op de dag won Jim Redman in 1964 (Rhodesië/Honda) de 250 & 350cc. Met de zege in de 125cc is hij de eerste coureur die op één dag drie GP's weet te winnen!
Ben Spies werd met zijn zege in de MotoGP klasse in 2011 de eerste rijder die op het Asser TT circuit zowel een race in de Superbikes (2009) als in de koningsklasse van de GP's wist te winnen.
Topic: Assen 2023 (2222 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator

2 Strokes 4 Ever!!

Profiel Privébericht Website Twitter 
Geslacht: man
Locatie: Ezinge
Lid sinds: 14-05-2004
     Reageer met citaat 
Ik wou schrijven dat voor het eerst sinds Bendsneyeder in 2017 we met Veijer weer een Nederlander aan de start hebben in deze klasse. Bladerend door de uitslagen vd laatste jaren moet ik echter beschaamd toegeven dat we Ryan van de Lagemaat 3 TT's t/m 2019 als wild-card er bij hadden.

Ik heb echter begrepen dat Collin slechts 2x eerder op Assen gereden heeft dus niet echt in het voordeel zal zijn ten opzichte van de rest van het veld. Maar het aanwezige publiek zal vast een mentale boost geven
RG500IU
 Moderator

2 Strokes 4 Ever!!

Profiel Privébericht Website Twitter 
Geslacht: man
Locatie: Ezinge
Lid sinds: 14-05-2004
     Reageer met citaat 
Nog even een nadere introductie van de Staphorster Veijer op een lokale website!
Citaat:
Racen in Barcelona, fietsen in Staphorst ..eerlijk is eerlijk; ik ben toch liever in Staphorst dan in Barcelona.” De Grand Prix motorcoureur vertelt over zijn passie en zijn roots.
RG500IU
 Moderator

2 Strokes 4 Ever!!

Profiel Privébericht Website Twitter 
Geslacht: man
Locatie: Ezinge
Lid sinds: 14-05-2004
     Reageer met citaat 
Collin, bij zijn eerste TT, in actie tijdens T2 op weg naar De Bult:
solex
 
Profiel Privébericht 
Locatie:
Lid sinds: 12-01-2010
     Reageer met citaat 
Mooie en toch faire race gezien, genoten.

We gaan toch niet vergeten dat Collin 7e geworden is, erg knap.
Plaggie
Het WF brekebeentje

Profiel Privébericht 
Geslacht: man
Locatie: Dedemsvaart
Lid sinds: 08-06-2004
     Reageer met citaat 
Zeker niet vergeten! Wat een knappe race van Collin met een hele mooie P7 als beloning! De hele race in de kopgroep, volgens mij op z’n tandvlees, maar hij hield het vol. Mooi hoe hij in de Ramshoek buitenom nog wat posities pakte. Heel even P4, maar werd weer teruggebokst naar achter in de groep.

Heel sterk optreden. Mooi om te zien en lekker aantal punten meegenomen.
Plaggie
Het WF brekebeentje

Profiel Privébericht 
Geslacht: man
Locatie: Dedemsvaart
Lid sinds: 08-06-2004
     Reageer met citaat 
Masia wint z’n eerste GP dit jaar en door de 0 score van Holgado verkleint hij het gat van 41 naar 16 punten. Het ligt dus weer volledig open.

Sasaki en Oncu wederom op het podium en opnieuw een knappe uitslag van Ortola. Z’n 3e P4 uit de laatste 4 races.

Fenati zat er ook eindelijk weer eens goed bij. Had alle kans op een podium, maar krijgt een duwtje van Munoz laatste keer uitkomend Ramshoek.

Nepa, na veelal op kop gelegen te hebben, gaat wijd laatste keer GT en komt niet verder dan P10.
fuzzybear
600 CC Super Single!!

Profiel Privébericht Facebook Twitter 
Geslacht: man
Locatie: Sleen
Lid sinds: 14-03-2005
     Reageer met citaat 
hele fraaie race gezien en inderdaad Veijer ineens even op P4. We hadden even hoop op een wonder. Maar wat blijf hij super goed in die kopgroep zeg. gewoon heel sterk. Een 7e plaats als prachtige beloning. Die gast heeft een top race gereden.

Je zou bijna vergeten dat hij Rookie is.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
RG500IU
 Moderator

2 Strokes 4 Ever!!

Profiel Privébericht Website Twitter 
Geslacht: man
Locatie: Ezinge
Lid sinds: 14-05-2004
     Reageer met citaat 
Collin Veijer, door motor.nl gevolgd voor en tijdens de Dutch TT
https://www.motor.nl/...onder-thuisvoordeel/

Snelle navigatie: