Donington 2023 favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
6

Donington Park

2 juli 2023
Groot-Brittannië Donington Park, Leicestershire

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Jonathan Rea
2Álvaro Bautista
3Danilo Petrucci
4Toprak Razgatlioğlu
5Alex Lowes
Volledige uitslag »

RACE 1

1Álvaro Bautista
2Toprak Razgatlioğlu
3Jonathan Rea
4Danilo Petrucci
5Andrea Locatelli
Volledige uitslag »

RACE 2

1Álvaro Bautista
2Toprak Razgatlioğlu
3Danilo Petrucci
4Scott Redding
5Jonathan Rea
Volledige uitslag »

TRIVIA

Tom Sykes (Kawasaki) noteerde door winst in race 1 van 2017 een nieuw record met zijn 9e achtereenvolgende zege op Donington. Het oude record stond op naam van Carl Fogarty die tot 8 zeges achterelkaar kwam op Assen.
Tom Sykes (Kawasaki) pakte hier in 2018 zijn 44e poleposition waarmee hij het oude record van Troy Corser verbeterde.
Door zijn zege in race 2 van 1991 werd Stéphane Mertens (Ducati) de eerste rijder in de WSB geschiedenis die met 3 machinemerken zegevierde. Hij won eerder met Bimota en Honda.
Toprak Razgatlioglu (Puccetti Kawasaki) behaalde in race 2 van 2018 een tweede plaats waarmee hij de eerste Turkse coureur werd die in deze klasse een podium wist te behalen.
Donington Park wordt gezien als een van de gladste circuits ter wereld. De oorzaak: vliegtuigen die hun brandstof dumpen bij het aanvliegen van het nabijgelegen East Midlands Airport...
Pierfrancesco Chili (Alstare Corona Suzuki GSX-R) was met een zege in race 2 van 2001 de laatste rijder die op een 750cc machine een World Superbike race wist te winnen.
Tom Sykes (Kawasaki) behaalde hier in 2013 zijn eerste dubbelzege. Voor Kawasaki was het de eerste dubbel sinds 2000 toen op Sugo (Japan) veel wild-card rijders deelnamen.
Wild-card rijder Neil Hodgson (GSE Ducati 996) wist hier in 2000 zijn eerste WSB zege te behalen voor landgenoot Chris Walker die ook met een wild-card reed.
Carl Fogarty´s carrière begint in 1992 hier pas echt. Eerste Superpole en op weg naar de zege in race 1 gaat hij onderuit. Hij vocht terug en won race 2, zijn eerste van 59 WSBK zeges!
Carl Fogarty´s carrière begon op deze dag in 1992 pas echt op Donington Park. Eerste Superpole en op weg naar de zege in race 1 ging hij onderuit. Hij vocht terug en won race 2, zijn eerste van 59 WSBK zeges!
Doug Polen (Fast By Ferracci Ducati 888) begint zijn eerste volledige seizoen (1991) met een zege in race 1 van het openingsweekend, in race 2 kwam hij niet aan de finish.
Marco Melandri bezorgde in 2012 BMW hier de eerste overwinning. Teamgenoot Leon Haslam zorgde met een tweede plaats gelijk voor een 1-2 zege. Een herhaling zat in race 2 er in, beide rijders gingen in de laatste bocht echter onderuit.
Max Biaggi's race 2 in 2011 eindigde toen hij de zwarte vlag kreeg wegens het negeren van een ride-through penalty voor een jump-start. Biaggi zette wel een nieuw record neer voor 39 races onafgebroken in de punten sinds Brno 2009.
Michael van der Mark (Pata Yamaha) schreef in 2018 geschiedenis door als eerste Nederlandse rijder een WSB overwinning te behalen. Een dag later maakte hij er een dubbelsucces van door ook race 2 te winnen.
Tom Sykes behaalde hier in 2012 de 25e Poleposition voor Kawasaki.
Troy Corser heeft in 2008 een beroerd weekend als hij maar liefst zes keer, mede door de belabberde omstandigheden, crasht met zijn Santander Yamaha Italia R1. Toch valt er nog wat te lachen als hij P3 verovert in race 2.
In race 1 van 2008 eindigt wild-card rijder Tom Sykes met zijn Rizla Suzuki bij zijn debuut gelijk op een tweede plaats achter winnaar Troy Bayliss. In 2009 zou hij bij Yamaha teamgenoot worden van de wereldkampioen van dat jaar, Ben Spies.
Bij zijn debuut als wild-card in 2008 rijdt HM Plant Honda rijder Cal Crutchlow in race 2 met P2 achter Ryuichi Kiyonari gelijk naar het podium op de natte baan. Met deze prestatie zou hij een vaste plek in het WK supersport voor 2009 verdienen..
Giancarlo Falappa won op een Bimota race 2 van de openingsronde in 1989 bij zijn internationale debuut als Superbike coureur. Falappa, die nog maar ruim een jaar racete, zou een van de succesvolste Italiaanse coureurs worden in deze klasse.
Topic: Donington 2023 (1714 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Na een vrijdag met weinig rijtijd wegens wat regen een droge zaterdag tot nu toe met een eerste pole voor Rea met Ducati's van Bautista en Petrucci (die laatste keer hier in 2009 met een Stock 6000) naast hem op de eerste rij.
Rij 2: Razgatlioğlu, Lowes & Aegerter
Rij 3: Locatelli, Sykes (beste BMW) & Rinaldi
Rij 4, Gerloff, Ottl, Redding
beste Honda van Lecuona pas als 13e

Er ligt een nieuwe asfaltlaag die er mede voor zorgde dat Rea een nieuwe recordronde van 1.26,041 kon neerzetten. Crashes voor de Ducati's van Bautista (Coppice), Rinaldi en Bassani (beiden Goddards).
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Donington is de archilleshiel voor Ducati. Hier hebben ze sinds 2011 niet meer gewonnen.

Bautista Donington 2023: 1-2-1

In beide hoofdraces wederom een dominante overwinning voor Bautista. Nipt geklopt door Toprak in de sprintrace.

Dat zegt genoeg. Blessure leed daargelaten, lijkt mij dat de titel vast staat voor Bautista en Ducati.

Razgatlioglu blijft elk weekend sterk en zeer constant presteren. Hij rijdt foutloos en staat 17x op het podium, van de 18 races die verreden zijn daarmee staat hij 93 punten achter Bautista en blijft hij nog binnen bereik.

Goed weekend van Petrucci, met in race 2 zijn eerste podium

Ook Redding reed een sterke 2e race met een mooie P4!

Flinke klapper tijdens de start van race 2. Sykes, Rinaldi en Baz gaan onderuit. Sykes komt daar het minst bij weg met enkele gebroken ribben. Rinaldi heeft een hersenschudding en een gekneusde enkel.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Plaggie schreef 03-07-23 om 10:20:12
Donington is de archilleshiel voor Ducati. Hier hebben ze sinds 2011 niet meer gewonnen.
..

Als je die achilleshiel weet te overmeesteren ben je onverslaanbaar. Bautista is gewoon verschrikkelijk goed, bovendien valt hij er bijna nooit meer af. Twee sprintraces zijn de kruimels voor Toprak. Hij gaat de geschiedenisboeken herschrijven qua records enzo.

De klapper van Sykes was een beangstigende, zeker als je bedenkt dat het halve veld er nog aan komt. In de beelden nadat iedereen naar binnen is zie je Tom op zijn knieën zitten en zelf zijn helm en borstbeschermer afdoen. Daar lijkt Rinalde er nog het slechtst aan toe... als je dan later leest dat Sykes 10 ribben heeft gebroken

Snelle navigatie: