Ronde 1: Phillip Island 2024 favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
1

Phillip Island

25 februari 2024
Australië Phillip Island Circuit

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Nicolò Bulega
2Andrea Iannone
3Alex Lowes
4Dominique Aegerter
5Toprak Razgatlioğlu
Volledige uitslag »

RACE 1

1Nicolò Bulega
2Andrea Locatelli
3Andrea Iannone
4Alex Lowes
5Toprak Razgatlioğlu
Volledige uitslag »

RACE 2

1Alex Lowes
2Álvaro Bautista
3Danilo Petrucci
4Andrea Iannone
5Nicolò Bulega
Volledige uitslag »

TRIVIA

Anthony Gobert (Kawasaki) werd hier in 1994 op een leeftijd van 19 jaar, 7 maanden en 25 dagen oud de jongste coureur ooit die zich op Poleposition kwalificeerde. Anno 2019 is dit nog steeds een record.
In 2015 maakte Troy Bayliss (Aruba.it Ducati) een tijdelijke rentree als invaller en werd met 45 jaar de oudste rijder die punten haalde in het WK Superbike. Dat record stond op naam van Pierfrancesco Chili (42 jaar in 2006).
Alstare Suzuki coureur Leon Haslam debuteerde in 2010 voor dit team met de eerste Superpole uit zijn carrière, gevolgd door zijn eerste overwinning in race 1 waarin hij Michel Fabrizio met 0.004 sec. verschil op de streep versloeg.
Sylvain Guintoli won hier in 2013 zijn debuutrace voor het Aprilia fabrieksteam. Het was de tweede keer in WSB geschiedenis (na Nürburgring 2012/race 1) dat het een volledig Aprilia podium was met Eugene Laverty als tweede voor Michel Fabrizio.
Op 23 april 2000 won Anthony Gobert met de 501 Bimota SB8K (V2 gebaseerd op Suzuki TL1000) zeer verrassend race 2 op een doornatte baan. Na Stéphane Mertens was hij tevens de 2e rijder in de WSB geschiedenis die op 3 merken wist te winnen.
Troy Corser zorgde in race 2 van 2000 voor de eerste Aprilia zege in het WSBK.
Michael van der Mark (Pata Honda) beleefde in 2015 zijn debuut in het WK Superbike op dit circuit en gaf meteen zijn visitekaartje af met een vijfde plaats in race 1 en reed, tot hij crashte, zelfs enige tijd aan de leiding in race 2.
Ben Spies (Sterilgarda Yamaha) won als 'rookie' -na een excursie buiten de baan in race 1 waarin hij 16e werd - zijn eerste wedstrijd in de tweede race van de dag bij de openingsronde van 2009.
Rob Phillis, op een fabrieks Kawasaki ZXR750, behaalde hier in race 2 van 1990 zijn eerste zege. Met nog een overwinning bij de volgende ronde in Nieuw Zeeland werd hij vierde in het wereldkampioenschap.
Met de terugkeer van Aprilia (met de RSV4) en de entree van BMW (S1000 RR) zijn er voor het eerst 7 merken (Aprilia, BMW, Ducati, Honda, Kawasaki, Suzuki en Yamaha) actief in deze klasse vanaf de openingsrace in 2009.
Tom Sykes (Kawasaki) begon hier in 2017 het seizoen met zijn 43e Poleposition, een evenaring van Troy Corser's record dat in 2010 gevestigd werd. Marco Melandri opende het seizoen met zijn eerste dubbelzege voor Ducati.
In de beginfase van race 2 (23 april 2000) knalde Carl Fogarty achterop Robert Ulm. De WSBK legende liep meervoudige armbreuken en een zware schouderblessure op en besloot later dat jaar te stoppen. Troy Bayliss volgde hem op..
Carlos Checa reed hier in 2013 de Alstare Ducati Panigale 1199 bij zijn racedebuut naar Poleposition. De vorige keer dat dit met een nieuwe machine van Ducati gebeurde was in Qatar 2006 toen Troy Bayliss met de 999 F06 Poleposition veroverde.
Met een tweede plaats in zijn debuutrace voor BMW behaalde Marco Melandri hier in 2012 het tot op dat moment beste restultaat voor het Duitse motormerk in de Superbikeklasse.
In de door Castrol Honda teamgenoot Colin Edwards gewonnen (regen) race 1 van 2001 stond Tadayuki Okada (VTR 1000SP) met een tweede plaats voor het eerst bij de Superbikes op het podium. Race 2 werd, vanwege de omstandigheden, niet meer verreden.
Álvaro Bautista werd in 2019, na Davide Tardozzi, Peter Goddard, John Kocinski, Youichi Takeda en Max Biaggi, de zesde debutant die er in slaagde zijn eerste WSB race te winnen. Het was tevens de debuutzege van de Ducati Panigale V4.
Anthony Gobert won 1996 race 1 met Kawasaki voor Colin Edwards (Yamaha), Troy Corser (Ducati), Carl Fogarty (Honda) & Peter Goddard (Suzuki). De eerste WSBK top 5 ooit met 5 verschillende motorfabrikanten!
Álvaro Bautista (Aruba.it Ducati) was hier in 2019 de eerste rijder, bij zijn en Ducati's V4 debuut, die er in slaagde drie races in een weekend te winnen. Behalve race 1 en 2 wist Bautista ook de nieuwe sprintrace op zondagmorgen te winnen.
Ben Spies (Sterilgarda Yamaha) pakt op 28 februari 2009 gelijk poleposition voor zijn eerste race, er zouden hierna nog 10 poles volgen (dus 3x niet..)
Sylvain Guintoli (Honda) finishte in 2015 voor de veertigste keer op rij in de punten. Hij verbrak daarmee het record van Max Biaggi uit 2011.
Max Biaggi (Aprilia) won de openingsrace van 2012 en werd tweede in race 2 na een inhaalrace vanaf de allerlaatste positie in de eerste bocht. Met 17 zeges is Max samen met Pierfrancesco Chili nu de succesvolste Italiaanse WSB rijder.
Met tweemaal een tweede plaats behaalde Chris Vermeulen tijdens de tweede ronde van het seizoen 2004 de eerste podiumplaatsen voor het Ten Kate Honda team uit Nieuwleusen.
Na een tweede plaats achter Kevin Magee (Yamaha) in race 1 won Doug Polen (Fast By Ferracci Ducati 888) de allerlaatste race van 1991. Polen werd met 17 zeges wereldkampioen en verdedigde met succes zijn titel in het volgende jaar.
Topic: Ronde 1: Phillip Island 2024 (1453 keer gelezen)
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Nog een maand en dan gaat het seizoen weer los. Eerst nog testen op Portimao en Phillip Island en dan begint het seizoen op dit fantastische circuit. Ik kan niet langer wachten en neem dan ook de eer om het eerste race-topic van het nieuwe seizoen te openen

Zoveel om naar uit te kijken. Rea op de Yamaha. Na 9 jaar op de Kawasaki! Hij zit er lekker bij in de testen, maar hoe snel zal hij echt zijn?

Net zo interessant, Razgatlioglu op de BMW. Testen kunnen vaak een vertekend beeld geven. Vooralsnog lijkt hij goed mee te kunnen komen. Ben erg benieuwd wat hij ermee kan. Ik verwacht de nodige podiumplaatsen en hier en daar een overwinning.

Bulega is ook een leuke aanwinst. Bloedsnel in de testen, maar hoe goed is hij over een volledige race-afstand. Niet altijd de scherpste en felste in gevechten. Ben erg benieuwd hoe hij het gaat doen. En hoe presteert hij tov Bautista, die er gewoon weer zal staan wanneer we van start gaan.

En nog 2 grote namen er nieuw bij dit jaar. Sam Lowes en Andrea Iannone. Beiden op een Ducati. Het verbaasd me hoe snel Iannone het tempo weer heeft opgepakt en steeds in de top 5 zit. Dat is toch bijzonder als je 3/4 jaar niet in competitie verband gereden hebt.

En wat kan Kawasaki, nu hun gouden kip een andere uitdaging is aangegaan. De Kawa lijkt iets op achterstand geraakt te zijn en Alex Lowes vind ik tot nu toe teleurstellend in z’n 4 jaar op de Kawasaki. Bassani is snel, maar goed genoeg om regelmatig voor de podiums te gaan? Ik denk dat het een lastig jaar wordt voor de Groenen.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Ik hoop dat Michael een probleemloos jaar kent en ik ben benieuwd of een fitte Michael nog leuke dingen kan laten zien in een steeds sterker wordend SBK veld. Hij heeft me al vaker verbaasd, dus waarom niet. Hij heeft stevige competitie, niet alleen van Toprak, maar ook van de andere BMW rijders en dan vooral Gerloff verwacht ik.

En dan heb je nog Gardner, Aegerter, Petrucci, Rinaldi en Locatelli.

Teveel top 10 kandidaten voor de top 10.

Honda heeft hetzelfde probleem als BMW. Dat laatste stapje maken lukt maar niet. Een sterke line-up met Lecuona en Vierge, maar daarmee alleen red je het niet.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Nou, verassingen genoeg dacht ik.
Ook hier de pitstops...crashes, straffen, een geweldige debutant en The Maniac liet zien dat ie niet voor spek & bonen meedoet
Ohja VDM die een hele slechte QP aardig wegpoetst
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Kwam ik tegen via Chris Pike (ex WSB en tegenwoordig BSB crew chief) op Twitter / X:

De rondetijd voor de pitstop, de stop, de rondetijd na de pitstop.
Hier wint Bulega en zijn crew meer dan een seconde op de rest en bij Rea gaat er iets vreslijk fout..
gertram

avatar
takt vier

     Reageer met citaat 
Dag 2 gaf nogal wat andere uitslagen. Zonder iets te verklappen zou ik iedereen willen aanraden i.i.g. de laatste ronde van race 2 terug te kijken, hele mooie por fuera.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Helemaal eens Gertram, en als je de taal kan kiezen: Engels!
James Toseland vind ik sws trouwens geweldig als commentator
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
We zijn weer los! En wat een opening was het. Zoals zo vaak op het prachtige Philip Island. De nodige verrassingen, drama, teleurstellingen en genoeg actie.

Bulega die als Rookie de eerste race op dominante wijze weet te winnen

Alex Lowes die vervolgens de sprintrace en race 2 weet te winnen en daarmee aan de leiding gaat van het kampioenschap. Hij weet me toch behoorlijk te verbazen. Zag dit niet aankomen. Al is hij altijd snel hier en blijkt het nooit een hele betrouwbare graadmeter voor de rest van het seizoen. Maar hij doet het toch maar even.

En Iannone die in z’n eerste WK race, na 4 jaar afwezigheid, gelijk op het podium zet en hij zat er in race 2 weer goed bij met P4. Verloor het nipt van Petrucci.

Voor mij is Iannone de man van het weekend. Zo terugkomen na een lange afwezigheid is bijzonder knap.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Bautista herstelt zich goed na z’n crash en geen punten in race 1.

Toprak met P3 z’n eerste podium met BMW in de sprint en daarna erg ongelukkig met een opgeblazen blok in race 2…..

Locatelli sterk begonnen met 2-2, maar gooit vervolgens een 3e podium weg door een crash in de laatste ronde.

0 punten voor Jonathan Rea

P7, P16 en P9 voor Michael. Daarmee 16 punten gepakt dit weekend, wat niet verkeerd is. Staat wel direct compleet in de schaduw van Toprak, maar dat was enigszins te verwachten. De crash in de Superpole en P16 op de grid benadeelde hem ook wel.
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
wat een spectaculair weekend! Voor mij de nodige verrassingen. Petrucci is er 1 van. Maar dat vind ik wel heel gaaf. Ik heb een zwak voor die man.

Iannone wat ontzettend knap zeer gegund ook. En die actie van Lowes Wauw! gewoon buiten om. Echt heel gaaf.

Super leuke races maar zoals eigenlijk gewoonlijk in Australie en nu helemaal met alle pitstops en rode vlaggen, nog niet echt een graadmeter voor de rest van het seizoen. Maar dat maakt niet uit dat maakt PI juist zo gaaf.

VDM een redelijk goed weekend. Hoop dat hij zich het volgend weekend wel goed weet te placeren in de kwalificatie. Hij heeft wel veel goed gemaakt.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
fuzzybear schreef 25-02-24 om 18:52:18
..Petrucci is er 1 van. .. Ik heb een zwak voor die man. ...

Ik ook!

Er werd een oude Tweet van hem uit 2012, over zijn liefde voor Phillip Island, naar boven gehaald, vrij vertaald:

" De levensfasen in het kort: je wordt geboren, je groeit op, je ziet Stoner een rondje op Phillip Island rijden... Je plant je voort, en dan ga je dood" ..
En wellicht mag je dat ook anders invullen: driftend door Stoner corner (bocht 3) (de bocht is pas in 2013 zou vernoemd) rijdend, want dat moet toch ongelooflijk kicken zijn voor een coureur

« Gewijzigd: 29-02-2024 om 10:15:23 door RG500IU »

RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Toch mooi eerbetoon van Iannone aan de onlangs overleden Anthony Gobert:

(foto: superbikeplanet.com)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Toch klein beetje de geschiedenisboeken herschreven:
- Met Bulega en Iannone als dubutanten op podium race 1 gebeurde dit pas de derde keer in de WSB historie.
De eerste race in 1988 natuurlijk en later dat zelfde jaar op Hockenheim.
- Bulega is pas de 4e rijder, na John Kocinski (1996), Tommy Hill (2006) en Ben Spies (2009) die op pole stond bij zijn debuut.
Behalve Hill (wild-card) werden die andere twee ook gelijk wereldkampioen in dat jaar.
- Bulega is na Doug Polen, John Kocinski, Anthony Gobert en Alvaro Bautista die vijfde rijder die bij zijn eerste race voor Ducati op Pole stond.
- Bulega, rijdend met #11, is de 11e rijder met winst in WSSP & SWBK.
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Ondanks dat het moeilijk te voorspellen is na PI denk ik dat Bulega wel mee kan doen om de top posities en ook Inanone is zeker een geduchte voor de podiums. En de vraag word natuurlijk: word het een lijdensweg voor Rea?
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!

Snelle navigatie: