Seizoens opener Qatar, wat gaat Collin doen? favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
1

Losail

10 maart 2024
Qatar Losail International Circuit, Doha

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Daniel Holgado
2Ivan Ortola
3José Antonio Rueda
4Adrian Fernandez
5Matteo Bertelle
Volledige uitslag »

RACE

1David Alonso
2Daniel Holgado
3Taiyo Furusato
4Riccardo Rossi
5Collin Veijer
Volledige uitslag »

TRIVIA

Livio Loi (RW Racing/Honda) kwalificeerde zich hier in 2016 op de tweede plaats. Hiermee evenaarde hij de beste kwalificatieplaats door een Belgische coureur in de 125cc/Moto 3 klasse (Lucio Pietroniro: Francorchamps 1985)
Kaito Toba (Idemitsu Honda) behaalde hier in 2019 de allereerste Japanse winst in de Moto3 klasse.
Alexis Masbou won hier vanaf zijn allereerste Poleposition in 2015, Enea Bastianini (P2) en Danny Kent zorgden voor het eerste volledige Honda podium sinds de Braziliaanse GP (Rio de Janeiro) van 1999.
Sandro Cortese (Team Germany Aprilia) reed zijn 100e GP in 2011 en vierde dat met een tweede plek op het podium. Cortese werd na Jorge Lorenzo de op een na jongste rijder met 100 GP starts achter zijn naam.
Maverick Viñales (Blusens Avintia FTR Honda) behaalde hier in 2012 na de laatste 2-takt zege in het voorgaande jaar ook de eerste zege in de nieuwe vervangende 4-takt klasse met 250cc eencylinders.
David Alonso (CFMoto) zorgde hier in 2024 voor de eerste zege van het Chinese merk dat gebruik maakte van KTM blokken.
Na de Moto 2 zege van Scott Redding op Silverstone in 2013 was er een recordreeks van 20 openvolgende GP's met winst voor coureurs uit Spanje. Jack Miller beëindigde deze serie hier in 2014 met zijn eerste Moto 3 overwinning.
Matia Pasini (Aprilia) was hier in 2008 de laatste rijder in de geschiedenis die bij zijn debuut in de 250cc klasse gelijk wist te winnen.
Bij de start van het seizoen 2008 wordt de openings GP van het seizoen voor het eerst onder kunstlicht verreden. Overdag is de hitte hier immens en s'avonds levert het spektakel op voor de televisiekijker is de algemene gedachte...
De 2011 seizoensopener werd gewonnen door Nicolás Terol (125cc), Stefan Bradl (Moto2) en Casey Stoner (MotoGP), alle drie verzilverden hun Poleposition met een zege. De laatste keer dat dit gebeurde was Jerez 2005 (Simoncelli, Pedrosa en Rossi).
Mede ten gevolge van de dan geldende economische crisis worden, in een poging de kosten te drukken, met ingang van de eerste GP in 2009 de vrijdagochtendtrainingen gecancelled.
Rookie Pedro Acosta (Red Bull KTM) behaalde hier in 2021 zijn eerste Grand Prix zege in race 2 door op sensationele wijze het hele veld achter zich te laten na een start (na een straf) vanuit de pitlane.
Albert Arenas (Team Aspar) zorgde met zijn zege in de Moto 3 race in 2020 voor de 100e Grand Prix zege van KTM.
De Italiaanse rookie Romano Fenati (Team Italia - FTR Honda) behaalde hier in 2012 tijdens zijn Grand Prix debuut een tweede plaats. De laatste debutant die gelijk het podium haalde was Noriyuki Haga (500cc) op Suzuka in 1998.
Sandro Cortese (Red Bull KTM) ging de geschiedenis in door in 2012 de eerste Poleposition te veroveren in de nieuwe 4-takt categorie die de 125cc klasse verving. Maverick Viñales en Louis Rossi (beiden FTR Honda) complementeerden de eerste startrij.
In de door Jorge Lorenzo (Caja Madrid Derbi) voor Andrea Dovizioso (Kopron Scot Honda) gewonnen race stond Álvaro Bautista (Seedorf Aprilia) in 2004 met een derde plaats voor het eerst in zijn carrière op het podium.
Jack Miller (Red Bull KTM Ajo) werd hier in 2014 de eerste Australiër die een race in de lichste klasse won sinds Casey Stoner (Sepang 2004), het was tevens de eerste keer dat hij op het podium stond.
Topic: Seizoens opener Qatar, wat gaat Collin doen? (960 keer gelezen)
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Ondertussen weten we dat hij in de eerste kwalificatie een 10 tijd heeft gezet. Niet zo hoog als we hem op het eind van het vorige seizoen vaak zagen maar geen slechte uitgangspositie voor in Doha. Zeker niet als je de toch redelijk forse highsider van vrijdag mee neemt.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Collin had een heftige highsider in de tweede training. Liep weg maar kan me niet voorstellen dat hij er geen last van heeft. Na de kwalificatie was hij in beeld in de pits pratend met een van de teamleden. Het was niet helemaal te verstaan maar hij was niet blij en sprak over spin.
     Reageer met citaat 
P5 voor Collin. Lastige race zoals hij zelf al zei. Kwam door een kortere gearing topsnelheid te kort.

Op naar de volgende
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Dat was weer een Moto3 Qatar thriller!

Knap hoe David Alonso de race wist te winnen. Hij begon de laatste ronde als 6e. Echt een groot talent.

Nette P5 voor Veijer prima begin van het seizoen. Dikke punten te pakken. De hele race leek hij net die ene % om echt voorin mee te kunnen doen te missen, maar goede start van het seizoen.

Teammaat Suzuki P7. Dus beide Husky’s er goed bij.

Ortola heeft zich knap hersteld naar P9
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
weer een echte moto3 race. Knap van Alonso hem won. Netjes gedaan van Veijer. Je zag echt dat hij aan het vechten was om die posities te behouden. En wat hij ook aangaf net en andere 6e versnelling die niet helemaal goed uitpakte. Met wat valpartijen toch mooi wat punten in de pocket.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Het gebrek aan topsnelheid was duidelijk te zien bij Collin, ik dacht zelf dat het zijn lengte was. 5e plek is prima na die smakker op vrijdag.
Ortolá maakt indruk en is geloof ik nog langer dan Collin.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
De lengte hinderde Collin afgelopen seizoen ook niet…..Ortola evenmin. Zal nu niet ineens anders zijn. Te korte gearing, dus te weinig topsnelheid.
     Reageer met citaat 
Toch raar dat David Muñoz geen straf kreeg voor die actie op de grid
“If everything seems under control, you're not going fast enough.”
     Reageer met citaat 
falerossi schreef 11-03-24 om 11:59:08
Toch raar dat David Muñoz geen straf kreeg voor die actie op de grid


Nou ja, “probleem” is dat hij (zij het in tweede instantie) wel gehoor gaf aan de opdracht om van de grid af te gaan. Dat was dus z’n straf.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Maximaal haalbare geziende omstandigheden voor #CV95, beetje geluk dat er paar prominenten voor of vlak achter hem vielen. Een daarvan (Ortola) reed zich terug naar knappe P9
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Met Kelso /Roulstone twee Aussies in de Top 10. In de Moto 3 historie is dat nog nooit voorgekomen .
Kan me haast niet voorstellen dat dat heel lang geleden wel het geval was in de 125cc, ga dat nog wel eens uitzoeken als ik tijd heb.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Bij de Moto 3 toch veel meer concensus betreffende de Pirelli's, hier waren trouwens 3 (SC1, SC2 & SC1096 > van zacht naar hard) keuzes en geen verschillende voor en achterbanden.

Bijna hele veld op SC2 (medium) voor / achter. Alleen Kelso (achter) en Bertelle (voor) vanaf 2e startrij hadden nog een SC1 op laten leggen.

Snelle navigatie: