Nr 3 the joe es of ee! favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
3

Austin

14 april 2024
Verenigde Staten Circuit Of The Americas, Austin, Texas

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1David Alonso
2Daniel Holgado
3Collin Veijer
4Joel Kelso
5Jacob Roulstone
Volledige uitslag »

RACE

1David Alonso
2Daniel Holgado
3Ángel Piqueras
4Ryusei Yamanaka
5David Muñoz
Volledige uitslag »

TRIVIA

Jack Miller (Red Bull KTM Ajo)veroverde in 2014 Poleposition. Het was bijna 10 jaar geleden (Casey Stoner/ Assen 2004) dat een Australiër in de lichtste klasse als snelste getraind had.
Met een tweede plaats in de Moto3 race in 2014 zorgde KTM rijder Romano Fenati voor het eerste podiumsucces van het SKY Racing Team VR46 van teameigenaar Valentino Rossi.
Jack Miller (Red Bull KTM Ajo) won hier, na de openingsrace in Qatar, ook de volgende race van het 2014 seizoen. Miller werd hiermee de eerste Australiër in geschiedenis van de lichtste klasse (125cc/Moto3) met twee achtereenvolgende zeges.
Met zijn zege bij de tweede race van het seizoen in 2013 vestigde Marc Márquez niet alleen nieuwe records voor de MotoGP klasse. Márquez volgde ook landgenoot Dani Pedrosa op als jongste winnaar in de 3 belangrijkste klasses.
De eerste Grand Prix (2013) op dit circuit kende 3 Spaanse winnaars: Álex Rins (Moto 3), Nicolás Terol (Moto 2) en Marc Márquez in de MotoGP. Mika Kallio was deze dag met een derde plaats in de Moto 2 de enige niet Spanjaard op het podium.
David Alonso (CF Moto) reed hier in 2024 de snelste kwalificatietijd in de Moto 3 klasse en werd daarmee de eerste rijder die Poleposition voor Columbia veroverde.
Nadat de race in 2013 werd onderbroken vanwege een valpartij van Jasper Iwema, werd er een sprintrace verreden over 5 ronden. Álex Rins (Estrella Galicia 0,0 KTM) behaalde vanaf Polepostion zijn eerste Grand Prix zege.
Arón Canet met een KTM van het Sterilgarda Max Racing Team zegvierde hier in 2019, de eerste overwinning voor het team van oud coureur Max Biaggi was hiermee een feit.
Met een derde plaats in 2023 op de CFMoto van het Pruestel Team zorgde Xavier Artigas voor de eerste podiumplaats van de Chinese motorfabrikant die gebruik maakte van KTM blokken.
Na winst in de Moto 3 (2013) en Moto 2 (2016) werd Alex Rins (Suzuki) hier in 2019, door winst in de MotoGP klasse, de eerste rijder die in alle klasses op deze baan wist te winnen.
Na Daytona (midden jaren '60), Laguna Seca en Indianapolis werd the Circuit Of The Americas in 2013 het vierde circuit in de USA waar een Grand Prix werd georganiseerd.
Door de zeges van Danny Kent (Moto 3) en Sam Lowes (Moto 2) in 2015 waren er voor het eerst sinds Zweden 1977 (Mick Grant: 250cc en Barry Sheene: 500cc) twee Britse overwinningen op dezelfde dag.
Danny Kent (Honda) won deze race in 2015 en werd de eerste Britse rijder die een GP op Amerikaanse bodem won sinds 1965, toen Mike Hailwood de 500cc race & Phil Read de 250cc race op Daytona wonnen.
Spanje werd hier in 2013 na Groot Brittanië (Imatra/Finland 1967) het tweede land dat buiten eigen grondgebied 8 van de 9 podiumplaatsen in de belangrijkste klasses in de wacht sleepte.
Topic: Nr 3 the joe es of ee! (760 keer gelezen)
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Nog geen topic van op racedag?

Collin heeft zich goed herpakt na een wat zwakke vrijdag. Prima kwalificatie met zelfs nog even een p1 op de lijst.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
fuzzybear schreef 14-04-24 om 11:10:19
Nog geen topic van op racedag?
..

Fijn dat jij dat alsnog deed, er is blijkbaar weinig animo bij de rest om dat te doen

Nog even wat info vooraf:
Niet aan de start Tatchakorn Buasri en David Almansa (die net terug was na blessureleed) na trainingscrashes. Vicente Perez maakte plaats voor Xabi Zurutza bij Ajo nu deze eindelijk 18 jaar is geworden.

* Alonso is de eerste coureur met een Columbiaans paspoort die een GP pole haalde
* Romano Fenati (2016 & 2017) is de enige die meer dan 1x de Moto 3 won in Texas. Andere winnaars zijn inmiddels verhuisd naar andere klassen.
* Ivan Ortola (winnaar 2023) kan met Fenati op gelijke hoogte komen voor COTA als hij dit jaar wint.

*** de nodige penalty's: Matteo Bertelle en Adrián Fernández hebben drie keer een Long Lap te voldoen na herhaling van overtredingen tijdens de trainingen in de USA.

* Een Long Lap voor Riccardo Rossi, Luca Lunetta, Josh Whatley, Jacob Roulstone, Joel Esteban, Filippo Farioli en Dani Holgado, verder zijn er ook wat waarschuwingen uitgedeeld.

Jasper Iwema had hier een zware crash in 2013. Bryan Schouten & Scott Deroue eindigden hier buiten de punten in 2015, Bo Bendsneyder was 22e in 2016 en crashte in 2017 waardoor vorige jaar de eerste Nederlandse punten werden gehaald met Collin Veijer die toen P13 haalde.

Beste Belgische resultaten door Livio Loi, oa 8e in 2016 en 10e in 2018.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Laaste nieuws: Rueda is na afloop vd kwalificaties onwel geworden en bleek blindedarmontsteking te hebben waar hij ondertussen al aan geopereerd is, hij mist hierdoor de GP van vandaag. (link persbericht Ajo racing)

Collin Veijer profiteert hier wel van, hij schuift op van rij 2 naar de eerste startrij.
Jarno
 Administrator

avatar
     Reageer met citaat 
Godver.

Ik ben bang dat we dat meedoen om de titel nog even moeten parkeren.
     Reageer met citaat 
Ik heb het idee dat dit geen banden zijn waarmee je kan pushen en al helemaal niet als je wat zwaarder bent dan zo’n klein spanjaardje.
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Jarno schreef 14-04-24 om 18:38:54
Godver.

Ik ben bang dat we dat meedoen om de titel nog even moeten parkeren.


Ja daar ben ik ook bang voor dan maar hopelijk genieten van nog een paar overwinningen. Hij ging an sich best lekker. Hij ging iets harder de bochten combi door zegt hij zelf. Dat kon de achterband niet aan.

Zo zuur. Ik heb ook flink lopen vloeken.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Viel jullie dit ook op?

Sja Columbiaanse moeder, Spaansse vader..
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
ja.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Kut zeg……ik was het hele weekend weg, dus kon niet live kijken. Kreeg via een social media berichtje ( onbedoeld) mee dat Collin DNF was. Dus bij het kijken van de race wist ik al dat er wat mis ging…. Anders had ik waarschijnlijk ook wel de nodige frustraties gehad

Maar ja klote….. hele goede race van Collin. Liggend op P2 en het gat naar Alonso aan het terugbrengen. Daarbij iets teveel gepusht. Shit happens, het hoort erbij. Maar wel zuur….

3 races gehad en hij zat 3x in de kop van het veld afgelopen weekend zag er een stuk overtuigender uit. Hij begint steeds meer z’n vorm te vinden.

Alonso en Holgado slaan direct al een aardig gaatje naar de rest van het veld. Maar het seizoen is nog lang, Collin komt echt nog wel “on fire” en Alonso/ Holgado zullen ook wel een steekje laten vallen.

Bedenk hoe Bagnaia wereldkampioen werd na een achterstand van 91 punten. Of hoe Oliveira bijna nog de titel van Kent afpakte in 2015. Halverwege het seizoen stond Oliveira ook iets van 100 punten achter Kent.

Er is nog niks verloren. Seizoen is amper begonnen.

Knappe prestatie en een eerste podium voor Piqueras! En dat al in z’n 3e GP

Ook een sterke race van Yamanaka. Startte als 27e en eindigt de race als 4e. Z’n eerste punten van het seizoen
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
En dat momentje met Ortola en Nepa na hun crash. Ortola die met de fiets van Nepa weg wil rijden het is even wennen dat hij nu voor andere kleuren rijdt. Ook voor hemzelf schijnbaar.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Hehe ja dat was geweldig met Ortola en Nepa, heb er filmpje van kunnen vinden voor hen die het gemist hadden
     Reageer met citaat 
Veijer wordt ook hier nog even aangetikt he.

Snelle navigatie: