Viva España met drie wild-cards favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
4

Jerez

28 april 2024
Spanje Circuit Angel Nieto, Jerez de la Frontera

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Marc Márquez
2Marco Bezzecchi
3Jorge Martín
4Brad Binder
5Fabio Di Giannantonio
Volledige uitslag »

RACE

1Francesco Bagnaia
2Marc Márquez
3Marco Bezzecchi
4Álex Márquez
5Enea Bastianini
Volledige uitslag »

TRIVIA

Daijiro Kato (Fortuna Honda Gresini 500 NSR) stond in 2002, met een tweede plaats in zijn derde MotoGP race, voor de eerste maal in de MotoGP (met een 2-takt!) op het podium.
Kevin Schwantz valt in 1989 in leidende positie in de slotfase vd Pepsi Suzuki. Eddie Lawson erft zo P1 en wint voor de eerste keer met de Rothmans Honda. Freddie Spencer haalt met P5 zijn beste Yamaha resultaat, korte tijd later werd hij ontslagen
Met winst in 2018 bezorgde Marc Márquez bandenfabrikant Michelin de 400e Grand Prix overwinning in de zwaarste klasse
Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) viert zijn eerste seizoenszege van 2010, als hij Pedrosa & Rossi verslagen heeft, en besluit tot een duik in een vijver binnen het circuit. Zwemmen met airbag in je pak was moeilijker dan verwacht bleek toen..
15 jaar nadat hij zijn zoon Marco op dit circuit de 125cc zag winnen, stond Paolo Simoncelli hier als teameigenaar op het podium in 2019 toen zijn rijders Niccolò Antonelii en Tatsuki Suzuki voor een 1-2 zorgden in de Moto 3 klasse.
Romano Fenati (KTM) kwam in 2014 als winnaar in de Moto 3 over de finish. Het was de 50e Grand Prix zege voor deze Oostenrijkse fabrikant, 13 ervan waren in de 125cc, 9 in de 250cc en 28 in de Moto 3 klasse.
Valentino Rossi kwam in 2008 met een hand juichend over de finish als tweede. Dit was echter een ronde te vroeg waardoor hij zich nog bijna liet verassen door teamgenoot Jorge Lorenzo... Rossi's eerste Bridgestone podium en 100e in de 500/MotoGP...
Jorge Lorenzo won in 2011 zijn eerste regenrace in eigen land nadat vele concurrenten voor hem onderuit gingen. Het werd Lorenzo's 15e MotoGP zege, waarmee hij Alex Crivillé evenaarde als meest succesvolle Spaanse coureur in de zwaarste klasse.
Op 12 mei 1996 wint Mick Doohan. Het publiek denkt tijdens de laatste ronde dat het al afgelopen is en stormt de baan op om te juichen voor winnaar Crivillé, de Spanjaard crasht in de laatste bocht...
Met zijn derde plaats in 2012, wat zijn 99e podium betekende, werd Dani Pedrosa de meest succesvolle Honda coureur in de Grand Prix geschiedenis. Jim Redman was hiervoor recordhouder met 98 podiums voor Honda.
Alberto Puig op de Fortuna Honda NSR van het team van landgenoot Sito Pons won hier in 1995 als eerste Spanjaard een Grand Prix in de koningsklasse. Voor Puig, later de manager van Dani Pedrosa, zou het bij deze ene zege blijven.
Dani Pedrosa won de MotoGP race in 2017 en werd hiermee de eerste coureur in de geschiedenis die in 16 achtereenvolgde seizoenen minimaal een WK wedstrijd wist te winnen. Dit deed hij in 2002-2003 (125cc), 2004-2005 (250cc) en vanaf 2006 in MotoGP.
Valentino Rossi (MoviStar Yamaha) behaalde hier met een derde plaats in 2015 als eerste rijder ooit de mijlpaal van 200 podiumplaatsen in de Grand Prix geschiedenis.
De startopstelling voor de GP in 2007 kent een top 10 met de kleinste verschillen sinds 1948. De eerste tien staan binnen 0,33 seconden van elkaar.
Alex Crivillé (Repsol Honda) won in 1999 de Spaanse Grand Prix op dit circuit en zorgde daarmee voor de 200e Spaanse GP zege.
In de vrijdagmiddagtraining van 1999 gaat Mick Doohan op een vochtige witte lijn onderuit. Hij brak zijn rechterbeen, sleutelbeen en linkerpols. Achteraf zou blijken dat de loopbaan van de 5-voudig kampioen hier tot een einde was gekomen.
Na een zinderend duel met Sete Gibernau prikte Valentino Rossi zijn Yamaha in het kleinste gaatje langs de Spanjaard in de allerlaatste bocht tijdens de race van 2005. Na contact moest de Honda rijder de grindbak in en was Rossi de winnaar...
Fabio Quartararo (Petronas Yamaha) veroverde hier in 2019 als jongste coureur ooit (20 jaar en 14 dagen) de Poleposition in de zwaarste klasse. Hij nam hiermee het oude record van Marc Márquez uit 2013 over.
Met zijn zege in 2018 in de Moto 3 klasse werd Philipp Öttl de 7e zoon van een Grand Prix winnaar die zelf ook een GP won. De families Pagani, Graham, Rossi, Roberts, Nieto, Bradl ging vader Peter en zoon Philip hier in voor.
Topic: Viva España met drie wild-cards (790 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Omdat niemand het doet, dan open ik dit Topic maar weer

Vanmorgen MM93 in de natte kwalificatie naar zijn 93e Pole en zijn eerste voor Ducati. Acosta liet ook weer wat van zijn brille zien, en dan te bedenken dat hij nog nauwelijks ervaring op natte banen heeft, totdat hij er af ging in de Lorenzo bocht. Op basis vd snelste sectortijden was hij snel genoeg geweest voor een plek op de eerst startrij. Nu als 2e KTM vanaf P10 waar merkgenoot Binder zich vanuit Q1 naar P4 kwam.

Maar het is weer een waar Ducati feestje met alle 8 machines bij de eerste 9. De Aprilia's kwamen er niet echt uit in het natte en staan 11 en 12.

Zarco start als beste Honda zowaar vanaf P13, terwijl de Yam's op 23 en 25 staan.

Pedrosa voor KTM wist deze keer Q2 niet te halen, hij start als 16e, de andere wild-cards Bradl (sneller dan de beide Repsols) en Savadori doen dat vanaf een 19 en 21e plek.

Er gaan 17 oud MotoGP winnaars van start, een nieuw record voor de klasse nadat er in Qatar, Portugal en Austin 16 van start gingen. Pedrosa is uiteraard de 17e.
gertram

avatar
takt vier

     Reageer met citaat 
Bezzecchi is voor het eerst snel met de GP23 en start vanaf de tweede plek.
Trax

avatar
ZAC #111 en #717, Teammanager #222

     Reageer met citaat 
Dat was een…eh…bijzondere sprint.
Veel onverklaarbare crashes, een losgeslagen MM93 en een verrassend podium (2&3)
Goed verhaal! Lekker kort! Doen we niks mee!
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
En weer die bandenspanning
midstar
www.midstar.nl

     Reageer met citaat 
Tjah, als je het niet in orde hebt dan is het logisch dat je bestraft word.
Midstar racing
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ja klopt hoor Midstar. Net even neuzen op Internet en volgens mij ging het om Quarararo, R Fernandez, Rins, Miller & Di Giannantonio die allen 8 sec. straffen hebben gekregen.
     Reageer met citaat 
Mooie race! Die inhaalactie in het begin waarbij Bagnaia even buitenom 2 man eruit remde, ik meende M. Marquez en Martin

Zonde van de crash van Martin. Maar het einde was spectaculair met een aantal mooie inhaalacties tussen Marquez en Bagnaia. Dé kans voor Bagnaia om zich een ware wereldkampioen te tonen en die kans greep hij met beide handen aan. Het was niet nodig voor het kampioenschap, maar dit zijn wel de overwinningen die een mogelijke titel extra glans geven. Terechte overwinning dus!
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Hele terechte overwinning! Man hoe hij hem ook liet staan toen Marquez hem voorbij wilde. Gewaagd maar man wat een grote ballen actie was dat.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Mooie race en geweldige strijd tussen Bagnaia en Marc Marquez! Ik hoopte dat Marc hem zou pakken, maar Pecco reed een dijk van een race. Ik heb weinig met hem, maar dit was een kampioens rit en laat weer zien waarom hij al een 2 voudig MotoGP kampioen is.

Jammer van Martin…..

Knappe race van Bezzecchi na een lastige en moeizame start van het seizoen.

Bastiannini is nog wat onzichtbaar vind ik, ondanks dat hij de goede resultaten aan elkaar rijgt. Staat wel gewoon P3 in de tussenstand. Slechts 22 punten achter Martin. Ik verwacht dat hij nog wel races gaat winnen en dat dat niet lang meer zal duren.

Een complete Ducati top 5. Is dat al eens eerder gebeurd? De eerste niet Duc is Binder op P6.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
In elk geval Sachsenring 2023 met Martin, Bagnaia, Zarco, Bezzecchi & Marini, maar kijk nog even verder

Snelle navigatie: