Michelin Grand Prix de France favoriete topics

Moderator: RG500IU

Pagina's: 1 2

Racetopic
5

Le Mans

12 mei 2024
Frankrijk Bugatti Circuit, Le Mans

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Jorge Martín
2Francesco Bagnaia
3Maverick Viñales
4Fabio Di Giannantonio
5Marco Bezzecchi
Volledige uitslag »

RACE

1Jorge Martín
2Marc Márquez
3Francesco Bagnaia
4Enea Bastianini
5Maverick Viñales
Volledige uitslag »

TRIVIA

Freddie Spencer wint in 1983 met de NS driecylinder. Merkgenoten Marco Lucchinelli en Ron Haslam zorgen voor het eerste complete Honda podium ooit in de 500cc.
Valentino Rossi behaalde in 2008 hier zijn 90e GP zege en evenaarde de Spaanse legende Ángel Nieto. Nieto stond hem op te wachten in (gepast) motorpak en gaf Valentino een lift op zijn Fiat Yamaha M1 naar parc fermé.
Tijdens de Frans Grand Prix van 1979 behaalde de Noord-Ier Joey Dunlop door een 9e plaats in de 350cc klasse met een Yamaha zijn eerste WK punten. De Fransman Patrick Fernandez (ook Yamaha) behaalde zijn eerste Grand Prix zege!
Chris Vermeulen reed in 2007 de Rizla Suzuki naar de zege bij de Franse Grand Prix waarbij de rijders halverwege van machine moesten wisselen omdat het begon te regenen. Achteraf bleek dit voorlopig de enige Suzuki overwinning te zijn ..
EK 250 rijder Jarno Janssen (Molenaar Honda V2) vervangt hier in 2001 de geblesseerde Haruchika Aoki en wordt 15e. Met vd Goorbergh (10e) en Veneman (14e) is dit ook de laatste keer dat 3 Nederlanders punten scoren in dezelfde race.
Freddie Spencer behaalde met zijn Rothmans Honda's de dubbelzege (250 & 500cc) bij de Franse Grand Prix van 1985, het was de laatste keer in de geschiedenis dat één rijder op dezelfde dag deze klasses wist te winnen.
Jack Miller (Ducati) wist hier in 2021 onder wisselende omstandigheden zijn tweede Grand Prix op rij te winnen ondanks een dubbele Long Lap penalty wegens te hard rijden in de pitstraat.
Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) herhaalde in 2010 zijn zege van het voorgaande jaar. Omdat hij ook de voorgaande race op Jerez (Spanje) had gewonnen, was dit de eerste keer voor Lorenzo dat hij twee achtereenvolgende MotoGP zeges behaalde.
Sete Gibernau (Telefónica MoviStar Honda) won de Franse Grand Prix van 2004 voor landgenoot Carlos Checa (Fortuna Yamaha). Dit was de eerste Spaanse 1-2 zege in de historie van de zwaarste klasse, er zouden nog vele volgen.
Achter winnaar Jorge Lorenzo reed Marco Melandri in 2009 met de Hayate (de erfstukken van Kawasaki) naar een sensationele tweede plaats. Het zou het laatste podium uit zijn MotoGP carrière zijn.
Tijdens de Franse GP van 1969 haalt Theo Louwes met een Norton zijn beste (4e) Grand Prix klassering ooit. De Groninger stopte in 1974 om later in 1983 nog eens aan zijn tweede jeugd te beginnen. Zijn laatste race was in december 1989 in Indonesië
De Franse Grand Prix van 2012 ging de geschiedenis in als de 800e GP die, sinds de start in 1949, voor WK punten telde.
Daryl Beattie viel in de training voor de Franse GP van 1994 en raakte met zijn linkervoet bekneld tussen de ketting en het achterkettingwiel van zijn Marlboro (Roberts) Yamaha. De kootjes van alle vijf tenen moesten vervolgens geamputeerd worden..
In de opnieuw gestartte 'wet-race' van 2003 behaalde Gauloises Yamaha rijder Alex Barros met een derde plek het enige podium van dat seizoen voor het merk met de gekruiste stemvorken.
Met winst in de MotoGP klasse in 2017 door Maverick Viñales behaalde Yamaha de 500e Grand Prix overwinning in haar historie.
De Nieuw-Zeelander Ginger Molloy werd hier 2e in 1970. Molloy reed op een door hemzelf getunede Kawasaki H1R productieracer, gebaseerd op een machine die gewoon over de toonbank verkrijgbaar was. Dit was het eerste Kawasaki 500cc podium.
Topic: Michelin Grand Prix de France (866 keer gelezen)
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Ronde 5 van het seizoen 2024 alweer.

Vorig jaar was het Martin die de sprintrace wist te winnen en Bezzecchi ging er in de hoofdrace met de winst vandoor.

Een van de momenten van de race van vorig jaar was de aanvaring tussen Bagnaia en Vinales, waarbij beiden onderuit gingen en een DNF achter hun naam kregen.

Rookie Augusto Fernandez scoorde hier een knappe P4.

Podium voor thuisrijder Johann Zarco met P3. En een P7 voor Quartararo. Gaat een lastig verhaal worden om dat dit jaar te herhalen......maar de weersverwachting voor Zondag laat op dit moment regen met een onweersbui zien. Mocht dat het geval zijn, dan is er van alles mogelijk.

Gaat Marc Marquez z'n eerste GP op de Ducati winnen?

Zal Rookie Pedro Acosta weer imponeren? en het resultaat van Fernandez vorig jaar verbeteren?
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Het word inderdaad interessant als het nat word.
ik zou het mooi vinden als MM zijn eerste overwinning pakt.
maar ben ook erg nieuwsgierig wat Acosta gaat laten zien.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
FP1

Martin voor Acosta en Vinales

4. Bastiannini

5. Bagnaia
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Een hoop crashes in de kwalificatie: A. Fernández, Zarco, Martin, toen Bagnaia en ook nog A Espargaró & Miller ..
MM93 niet naar Q2 vanaf P13, dat bleek niet zo'n probleem in de Sprint

Pecco, wat was er nou aan de hand? verliest dure punten.. wat er ook gebeurt, JM89 zal nog steeds aan de leiding staan maandagmorgen want zo groot is het gat al.
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Volgens mij was er een technisch probleem waardoor Pecco niet verder kon.

Maar het is een mooie ontwikkeling in de titelstrijd. En MM laat even zien dat het niet alleen de Honda was waardoor hij zo goed was. :-)
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Dat er technisch probleem was lijkt me duidelijk. Dat had invloed op zijn slechte start en ook het later doorschieten in de grinbak van Musée.. Maar wat het probleem dan was dat zie ik nog nergens benoemd op Internet en zonet in de WU werd het ook niet echt benoemd door Weeink..
gertram

avatar
takt vier

     Reageer met citaat 
Pecco moest vanwege een crash met zijn eerste machine van start gaan met de tweede. En daarmee had hij geen gevoel. Dat dit kan gebeuren in het team waar waarschijnlijk het meeste geld in gestopt wordt is toch wel opmerkelijk.
Bagnaia: "The bike was doing crazy things" en the mystery Bagnaias miserable sprint (the race.com)

EDIT: links gerepareerd

« Gewijzigd: 12-05-2024 om 13:04:38 door RG500IU »

RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Marc Márquez komt er aan (voor hen die hem afgeschreven hadden):
QAT - 18 punten
POR - podium Sprint
USA - podium Sprint
SPA - podium hoofdrace
FRA - podium Sprint & hoofdrace

De Japanners tonen lichte verbetering: Fabio Q strijdend om P6 onderuit, maar zoals hij zelf zei al lang geleden en ik ga liever in de strijd om P6 dan een om P12 onderuit.

Honda is nog steeds drama: lichtpuntjes bij Zarco nog wel terwijl Luca Marini nog steeds geen punt heeft. Vandaag werd ie door Rins (die gevallen was en een LL had) naar P16 verwezen. Zonder zijn onfortuin was hij dus makkelijk voor alle finishende Honda's geëindigd.
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Wat weer een prachtige race. Wat een strijd en close racing. Wel veel valpartijen voor Motogp begrippen.

Het was Martin erg gegund. Die reeg al sprint na sprint aan elkaar.
En wat een pracht prestatie van Marquez. Van p13 komen en dan dit dit flikken.

Tja en over die Longlaps moeten we het maar niet hebben...
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Wat een mooie race! Geweldig hoe Marc Marquez het gat dichtreed en nog voorbij ging aan Bagnaia

Naar eigen zeggen missen ze iets om echt voor het kampioenschap te gaan, maar dat is natuurlijk toneelspel.

Bastiannini wederom goed erbij met 2x P4.

Jammer van Acosta en Quartararo.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ohja leuk weetje nog: 931 geleden was het dat Marc Márquez 2 achtereenvolgende (GP) podia haalde: de zeges op COTA & Misano van 2021.
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Ik vraag me af hoe Augusto Fernandez omgaat met het feit dat hij vanaf het eerste moment compleet naar huis wordt gereden door Rookie teamgenoot Acosta.

P6 en 73 punten (3 podiums) voor Acosta

P17 en 13 punten (beste positie P11) voor Fernandez

Erg teleurstellende start van het seizoen. Nou is Acosta wel buitencategorie en een alien in wording, maar als Moto2 kampioen op hetzelfde materiaal zo te kakken gezet worden. Ik vraag me dan echt af wat dat met je doet als coureur. Kan me voorstellen dat je toch gaat twijfelen aan je eigen kwaliteiten/ talent. Moet toch demotiverend zijn?
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Dat vroeg ik me ook al af Plaggie, ik denk precies hetzelfde wat jij schreef.

Vorig jaar was Le Mans, achteraf, nog zijn hoogtepunt met een P4...
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Daar heb je inderdaad wel een punt. Wellicht dat ze bij het team weten wat er mist bij hem en werken ze er aan. Maar als dat niet het geval is en je rijd je zelf het snot voor de ogen en dit gebeurt? hmmm niet goed voor je zelfvertrouwen.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Ik zat het me laatst ook al af te vragen hoe Augusto Fernandez dit zal ondergaan. Niemand heeft het meer over hem. Maar hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Raul Fernandez, die alweer bezig is aan z'n 3e MotoGP seizoen maar voorlopig gaat het nog maar zo zo. Beide Fernandezzen zijn met hoge verwachtingen naar de MotoGP gekomen om de volgende Spaanse superster te worden maar beiden komen op dit moment niet verder dan meedoen.

Pagina's: 1 2


Snelle navigatie: