Michelin Grand Prix de France favoriete topics

Moderator: RG500IU

Pagina's: 1 2

Racetopic
5

Le Mans

12 mei 2024
Frankrijk Bugatti Circuit, Le Mans

UITSLAGEN

STARTOPSTELLING

1Jorge Martín
2Francesco Bagnaia
3Maverick Viñales
4Fabio Di Giannantonio
5Marco Bezzecchi
Volledige uitslag »

RACE

1Jorge Martín
2Marc Márquez
3Francesco Bagnaia
4Enea Bastianini
5Maverick Viñales
Volledige uitslag »

TRIVIA

Tijdens de Franse GP van 1969 haalt Theo Louwes met een Norton zijn beste (4e) Grand Prix klassering ooit. De Groninger stopte in 1974 om later in 1983 nog eens aan zijn tweede jeugd te beginnen. Zijn laatste race was in december 1989 in Indonesië
Jorge Lorenzo (Fiat Yamaha) herhaalde in 2010 zijn zege van het voorgaande jaar. Omdat hij ook de voorgaande race op Jerez (Spanje) had gewonnen, was dit de eerste keer voor Lorenzo dat hij twee achtereenvolgende MotoGP zeges behaalde.
Tijdens de Frans Grand Prix van 1979 behaalde de Noord-Ier Joey Dunlop door een 9e plaats in de 350cc klasse met een Yamaha zijn eerste WK punten. De Fransman Patrick Fernandez (ook Yamaha) behaalde zijn eerste Grand Prix zege!
Sete Gibernau (Telefónica MoviStar Honda) won de Franse Grand Prix van 2004 voor landgenoot Carlos Checa (Fortuna Yamaha). Dit was de eerste Spaanse 1-2 zege in de historie van de zwaarste klasse, er zouden nog vele volgen.
EK 250 rijder Jarno Janssen (Molenaar Honda V2) vervangt hier in 2001 de geblesseerde Haruchika Aoki en wordt 15e. Met vd Goorbergh (10e) en Veneman (14e) is dit ook de laatste keer dat 3 Nederlanders punten scoren in dezelfde race.
Jack Miller (Ducati) wist hier in 2021 onder wisselende omstandigheden zijn tweede Grand Prix op rij te winnen ondanks een dubbele Long Lap penalty wegens te hard rijden in de pitstraat.
Freddie Spencer behaalde met zijn Rothmans Honda's de dubbelzege (250 & 500cc) bij de Franse Grand Prix van 1985, het was de laatste keer in de geschiedenis dat één rijder op dezelfde dag deze klasses wist te winnen.
In de opnieuw gestartte 'wet-race' van 2003 behaalde Gauloises Yamaha rijder Alex Barros met een derde plek het enige podium van dat seizoen voor het merk met de gekruiste stemvorken.
Met winst in de MotoGP klasse in 2017 door Maverick Viñales behaalde Yamaha de 500e Grand Prix overwinning in haar historie.
Chris Vermeulen reed in 2007 de Rizla Suzuki naar de zege bij de Franse Grand Prix waarbij de rijders halverwege van machine moesten wisselen omdat het begon te regenen. Achteraf bleek dit voorlopig de enige Suzuki overwinning te zijn ..
De Nieuw-Zeelander Ginger Molloy werd hier 2e in 1970. Molloy reed op een door hemzelf getunede Kawasaki H1R productieracer, gebaseerd op een machine die gewoon over de toonbank verkrijgbaar was. Dit was het eerste Kawasaki 500cc podium.
Daryl Beattie viel in de training voor de Franse GP van 1994 en raakte met zijn linkervoet bekneld tussen de ketting en het achterkettingwiel van zijn Marlboro (Roberts) Yamaha. De kootjes van alle vijf tenen moesten vervolgens geamputeerd worden..
De Franse Grand Prix van 2012 ging de geschiedenis in als de 800e GP die, sinds de start in 1949, voor WK punten telde.
Freddie Spencer wint in 1983 met de NS driecylinder. Merkgenoten Marco Lucchinelli en Ron Haslam zorgen voor het eerste complete Honda podium ooit in de 500cc.
Achter winnaar Jorge Lorenzo reed Marco Melandri in 2009 met de Hayate (de erfstukken van Kawasaki) naar een sensationele tweede plaats. Het zou het laatste podium uit zijn MotoGP carrière zijn.
Valentino Rossi behaalde in 2008 hier zijn 90e GP zege en evenaarde de Spaanse legende Ángel Nieto. Nieto stond hem op te wachten in (gepast) motorpak en gaf Valentino een lift op zijn Fiat Yamaha M1 naar parc fermé.
Topic: Michelin Grand Prix de France (862 keer gelezen)
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Inderdaad Raúl Fernandez…..die vind ik zeer teleurstellend tot nu toe. Ik had van Augusto niet bepaald Spaanse superster verwachtingen, maar als Moto2 kampioen (en ook knappe prestaties in de jaren ervoor) was ik benieuwd wat hij zou kunnen bereiken.

Die Spaanse superster verwachtingen had ik wel van Raúl, zeker na z’n eerste en enigste Moto2 seizoen waarin hij 8x won en bijna direct de titel pakte. Het komt er tot nu toe totaal niet uit, een enkele uitschieter daargelaten. Had ik niet verwacht….,
     Reageer met citaat 
Plaggie schreef 15-05-24 om 13:35:39
Inderdaad Raúl Fernandez…..die vind ik zeer teleurstellend tot nu toe. Ik had van Augusto niet bepaald Spaanse superster verwachtingen, maar als Moto2 kampioen (en ook knappe prestaties in de jaren ervoor) was ik benieuwd wat hij zou kunnen bereiken.

Die Spaanse superster verwachtingen had ik wel van Raúl, zeker na z’n eerste en enigste Moto2 seizoen waarin hij 8x won en bijna direct de titel pakte. Het komt er tot nu toe totaal niet uit, een enkele uitschieter daargelaten. Had ik niet verwacht….,


Juist ja. Van Augusto had ik ook geen hoge verwachtingen maar dat had zomaar (net zoals 2020 bij Morbidelli) leuk uit kunnen pakken. Nu moet geconcludeerd worden dat het hem net niet is. Mogelijk is die zelf ook zo reeel, dat maakt het wat makkelijke om te verwerken. Een overstap naar de Superbikes zou mooi zijn voor hem.

Over Morbidelli gesproken... die mag ook wel snel gaan presteren anders is het voor hem ook over en uit.

Raúl Fernandez valt me ook tegen, maar ook van Oliveira had ik meer verwacht op de Aprilia. Vind het bij die 2 nog lastig in te schatten in hoeverre dat aan het team en de specs op de fiets kan liggen. Rijden zij eigenlijk met een 2023 of 2024 Aprilia? In ieder geval zijn die 2 aardig aan elkaar gewaagd en dat spreekt in het voordeel van de jongere Fernandez, mocht er een plaats op de tocht staan ivm mogelijke overstap van Roberts.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Even voor je opgezocht:
Chrissifumi schreef 16-05-24 om 07:31:49
,, Rijden zij eigenlijk met een 2023 of 2024 Aprilia? ...

Volgens dit artikel op nl.motorsport.com Oliveira met een 2024, Fernandez nu nog 2023 en later in seizoen 2024.

Het staat me bij dat ik al ergens gelezen had dat Fernandez de 2024 spec. al kon testen bij de laatste tests na afloop van Jerez.

Pagina's: 1 2


Snelle navigatie: