Assen De thuiswedstrijd van Collin. favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
8

Assen

30 juni 2024
Nederland TT Circuit Assen

UITSLAGEN VORIG JAAR

STARTOPSTELLING

1David Muñoz
2Joel Kelso
3Riccardo Rossi
4Ayumu Sasaki
5Deniz Öncü
Volledige uitslag »

RACE

1Jaume Masiá
2Ayumu Sasaki
3Deniz Öncü
4Ivan Ortola
5David Muñoz
Volledige uitslag »

TRIVIA

Miguel Oliveira behaalde hier in 2013 de allereerste Poleposition ooit door een Portugese coureur in de 65 jarige GP geschiedenis. Voor het merk Mahindra waar hij mee reed was het de eerste 4-takt Pole in de lichtste klasse.
In 2014 bestond het podium uit Álex Márquez, Álex Rins (beiden Honda) en Miguel Oliveira (Mahindra). Dit was het eerste podium zonder KTM machine in de historie van de Moto 3 klasse.
Jack Middelburg debuteert tijdens de Dutch TT van 1977 als GP coureur in de 350cc (Yamaha) en de 500cc (Suzuki). In beide races eindigt hij als 11e, wat toen nog net buiten de punten was.
Met een compleet Bancaja Aspar Aprilia podium (Sergio Gadea, Julian Simón en Bradley Smith) in 2009 zag teammanager Jorge Martínez zijn rijders het 200e (t/m 202) podium binnenhalen voor zijn team. Martínez haalde zelf de eerste in 1992 in Brazilië
De jongste TT winnaar ooit was de toen nog 15 jarige Marco Melandri die de 125cc won in 1998. De oudste was Fergus Anderson die op 45 jarige leeftijd in 1954 de 350cc won.
Nadat hij eerder op de dag een tweede plaats haalde in de 50cc klasse van de 1970 TT, rijdt Jan de Vries eenmalig op een door Jan Huberts ter beschikking gestelde MZ productieracer naar een 7e plaats in de door Dieter Braun (Suzuki) gewonnen race.
De 17 jarige Valentino Rossi (Scuderia Italia Aprilia) stormt in 1996 naar voren op de opdrogende baan en passeert tegenstanders soms bij bosjes. De eerste GP overwinning lijkt in de maak. De overenthousiaste Rossi komt echter ten val in de GT bocht.
Ben Spies werd met zijn zege in de MotoGP klasse in 2011 de eerste rijder die op het Asser TT circuit zowel een race in de Superbikes (2009) als in de koningsklasse van de GP's wist te winnen.
Aalt Toersen, bekend uit de 50cc, reed het jaar 1970 ook een seizoen 125cc met Suzuki. Bij de TT werd een 4e plaats (die hij nog eens herhaalde in Tsjechoslowakije) zijn beste klassering dat seizoen. Aalt eindigde dat seizoen als 7e in de eindstand.
Fausto Gresini won hier in 1984 met een Garelli zijn eerste Grand Prix.
Eerder op de dag won Jim Redman in 1964 (Rhodesië/Honda) de 250 & 350cc. Met de zege in de 125cc is hij de eerste coureur die op één dag drie GP's weet te winnen!
In de laatste bocht voor de finish van de Moto3 race in 2014 kwam een drietal rijders uit de achtervolgende groep ten val. Alessandro Tonucci wist zijn Mahindra op te rapen en duwde deze lopend over het rechte stuk naar de finish.
Barry Sheene (Suzuki) was in 1975 op Assen in de 500cc klasse de eerste rijder die een Grand Prix wist te winnen met een slick (Michelin) achterband op zijn machine.
Op de dag dat Paul Lodewijkx de 50cc TT wint in 1968, is er ook Nederlands succes in de andere lichte klasse. Achter Phil Read (Yamaha) en Ginger Molloy (Bultaco) wordt Jan Huberts derde met een MZ!
Loek Bodelier (Honda) is hier op 25 juni 1994 de laatste Nederlander in deze klasse op het podium. Vlak voor de GT ligt hij 5e, de voor hem rijdende Oettl gaat onderuit en houdt Sakata op, waardoor Loek in de sprint naar de streep de 3e plaats pakt
Francesco Bagnaia behaalde hier in 2016 bij de eerste TT op zondag zijn eerste Grand Prix zege. Voor het merk waar hij mee reed, Mahindra, was het ook een historische overwinning omdat het de eerste GP winst was voor de fabrikant uit India.
Poll
Vraagstelling: Gaat Collin Veijer de TT winnen?
Ja, hij zal de wedstrijd domineren 0 (0%)
Ja, Maar hij zal hem pas op het laatste moment winnen 3 (75%)
Nee, Alonso is toch nog net een stukje sneller 1 (25%)
Nee, Ondanks de koele kikker modus weet Collin het in Assen niet waar te maken. 0 (0%)
Anders namelijk: 0 (0%)
Aantal stemmen: 4
« Gewijzigd: 03-06-2024 om 09:44:59 door fuzzybear »
Topic: Assen De thuiswedstrijd van Collin. (609 keer gelezen)
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Nog een kleine 3 weken en dan is het zover. De TT!

Elk jaar weer het hoogtepunt van ons seizoen. Heerlijk 3 dagen vertoeven op het circuit. Genietend van de motoren en de sfeer en spanning.

Gaat het dan echt gebeuren? Zal er na 35 jaar (Hans Spaans in 1989) Dan eindelijk weer eens een Nederlandse overwinning komen tijdens onze eigen TT?

Dat dit nu echt een reeele mogelijkheid is maakt de aanloop naar dit jaar alleen maar leuker. Ik heb na Mugello nu al mijn TT kriebels. (ja die bestaan echt)

Zo dicht bij het circuit wonend (Sleen ligt op een klein halfuurtje van het circuit) voel je altijd de aanloop van de TT goed. RTV Drenthe die begint met hun TT journaal en overal al de posters.

Voor mij word het dit jaar extra spannend. Vele van jullie zijn net iets ouder en hebben de overwinning van Hans Spaan bewust meegemaakt en ik vermoed veel van jullie live in Assen gezien.

Voor mij is het altijd een droom geweest om eens een Nederlandse overwinning met de TT te zien en de daarbij horende feestvreugde. Als ik de beelden van Hartog en Spaan zie en de reacties van het publiek dan krijg ik kippenvel.
uiteraard leekt het er op dat die feestvreugde voor altijd achter ons lag door de ontwikkelingen in de sport die niet gunstig waren voor een land als Nederland.

Maar nu is er dan toch ineens die Collin Veijer. Die nuchtere Staphorster die een hele gedegen weg naar het WK heeft afgelegd en laat zien dat er toch nog wel echt WK talent kan voortkomen uit Nederland.

En 1 die dus gewoon echt kans maakt op de overwinning in Assen. Niet als hij geluk heeft en hij wat meer thuisvoordeel heeft en niet als er voor hem er een aantal af zouden vallen.

Nee gewoon omdat hij zelf goed genoeg is! Omdat hij oprecht de snelheid en de kunde heeft om dit te kunnen doen. Hij is oprecht kanshebber.

Ik kijk dus enorm uit naar Assen en er moet dit jaar maar 1 iemand winnen. En dat is uiteraard Collin Veijer!

« Gewijzigd: 03-06-2024 om 09:44:59 door fuzzybear »

TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Voor mij wordt het de 40e!
     Reageer met citaat 
Ik zit denk ik net over de 25e keer, maar inderdaad voor het eerst in mijn leven gewoon een echte serieuze kans op een podium/overwinning!
Nu al zin in!
Capirex_65
#Be a Racer

     Reageer met citaat 
Dit wordt mijn 46e TT, en heb er meer zin in dan ooit!
Aprilia Tuono R 2008 Ice White
Aprilia RSV Mille 2000 track bike
Aprilia ETX 6.35 1999
Plaggie
Het WF brekebeentje

     Reageer met citaat 
Ik hoop dat het mij gaat lukken erbij te zijn op racedag. Mocht Veijer hem winnen, wat zo maar eens zou kunnen, dan is dat wel een speciale prestatie. Wil ik wel graag live bij zijn.

Eerder dit jaar al live mogen aanschouwen hoe Glenn van Straalen de Supersport race wist te winnen

En eind Juni Collin nog de Moto3 race winnen en dan zijn we toch wel verwend dit jaar
     Reageer met citaat 
Ik moet ook wel aan de 45+ TT bezoeken zitten. Ging als klein jongetje al mee met mijn pa en heb toen het duel De Vries-Nieto gezien, alhoewel ik mij daar niets van kan herinneren Heb hier en daar wel eens een TT gemist maar absoluut hoogtepunt was wel de overwinning van Jack Middelburg, alhoewel de overwinningen van Spaan en Streuer/Snieders ook top waren.
     Reageer met citaat 
Dat vieren van de Nederlandse overwinningen heeft ook zo zijn eigen geschiedenis. Lodewijkx en Hartog reden geen ereronde. Middelburg was dat ook niet van plan meen ik. Overal zwaaide hij al naar het publiek in zijn laatste ronde en na de finish stopte hij, maar ik weet niet precies door wie, maar hij werd aangeraden om door te rijden zodat er geen mensenmassa op start finish zou ontstaan. Toen reed hij nog een rondje. Als het verhaal een beetje anders is dan hoor ik het graag. Sindsdien worden er ererondjes gereden.

Een hele speciale Nederlandse overwinning werd er in 1988 gevierd. Oranje won de voetbal EK finale van Rusland en dat bracht behoorlijk wat feestgedruis met zich mee. Overal transistorradiootjes op het talud.
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ik ben eens aan het zoeken geweest in het verleden hoeveel Nederlanders succes hadden op Assen in de voorganger (125cc) van deze klasse.

4 maal werd het podium gehaald:
1968 - P3 voor Jan Huberts met MZ, eerste podium in deze klasse door een Nederlandse coureur
1988 - P3 voor Hans Spaan (Honda)
1988-1989-1990 3 achtereenvolgende poles door Hans Spaan
1989 - Hans Spaan met eerste Nederlandse zege op Assen in deze klasse
1994 - P3 door Loek Bodelier (Honda) - laatste TT podium door Nederlandse rijder tot nu toe.
2024 - hopen op Collin Veijer

Nederlanders succes was er buiten Nederland oa met Cees van Dongen (Suzuki) die in Spanje de eerste NL 125 GP zege behaalde en verder nog 4x op het podium stond.

Ook Henk van Kessel (7x), Jos Schurgers (5x in 1973 waarvan winst op Francorchamps), Jan Kostwinder die 2e was op de TT van Man in 1973, en Martin van Soest stonden buiten ons land op het 125 GP podium.

« Gewijzigd: 05-06-2024 om 20:44:44 door RG500IU »

fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Jemig die van Loek Bodelier was ik echt helemaal kwijt.

ik had het met jou al wel over die winst van Spaan gehad.

Spannend dit jaar. In het filmpje van Racesport tijdens de persconferentie reageert Collin ook weer heel koel en rustig met Tja het is mijn werk he.

Maar ik ben toch benieuwd hoe zijn gevoel is over het feit dat hij een reele kans maakt om de eerste nederlander in 35 jaar te worden die op de TT kan winnen. Dat moet hem toch wel wat doen lijkt me.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Mooie statistiek van de 125 resultaten.

Een paar kleine dingetjes als het mag;

1968 - P2 voor Jan Huberts met MZ, eerste podium in deze klasse door een Nederlandse coureur

Dat was een P3En in 1979 werd Martin van Soest 3e op Francorchamps in de 125cc.
Dat was de beruchte GP toen alle toppers de GP boycotten vanwege een nieuwe maar spekgladde asfaltlaag.
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Jan Huberts 1968
Johannes schreef 05-06-24 om 15:32:06

Dat was een P3 ...

Ja klopt, staat ook wel goed in mijn Excel, maar verkeerd getypt en nu aangepast
     Reageer met citaat 
Wie ook eens 3e werd in de TT is Bert Smit in 1988, weliswaar niet in de 125 maar in het laatste jaar van de 80cc. Staat ook denk ik niet hoog meer in het geheugen gegrift bij de meesten hier.

Opmerkelijk trouwens, er is alleen een Spaanstalige pagina op Wikipedia van Smit.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Optimate schreef 06-06-24 om 00:41:07

Opmerkelijk trouwens, er is alleen een Spaanstalige pagina op Wikipedia van Smit.

Ok dat wist ik dan weer niet, maar gebeurt wel vaker. Voor die post met Nederlandse successen vele Wikipedia pagina's door gestruind.

Zo kwam ik er achter dat de Italiaanse versie voor Jos Schurgers de meest uitgebreide was en dat ik daar alle resultaten en podia in kon vinden
     Reageer met citaat 
1988, toen hadden we nog de Speedweek met EK races op de maandag en dinsdag voordat op de woensdag TT trainingen begonnen.

Bert Smit won toen op de dinsdag de EK 80 cc race.
t Is n kunst t aigenste pad te lopen en doch aalweg wat aans te zain.

Snelle navigatie: