Silverstone 2024 in Retro Style favoriete topics

Moderator: RG500IU

Racetopic
10

Silverstone

4 augustus 2024
Groot-Brittannië Silverstone Circuit

UITSLAGEN VORIG JAAR

STARTOPSTELLING

1Marco Bezzecchi
2Jack Miller
3Álex Márquez
4Francesco Bagnaia
5Augusto Fernandez
Volledige uitslag »

RACE

1Aleix Espargaró
2Francesco Bagnaia
3Brad Binder
4Miguel Oliveira
5Maverick Viñales
Volledige uitslag »

TRIVIA

Met zijn vierde seizoenszege in 2017 zorgde Andrea Dovizioso (Ducati) voor de 100e Italiaanse MotoGP zege. Landgenoot Valentino Rossi (Yamaha) reed deze dag in zijn 300e GP in de zwaarste klasse naar de tweede plaats.
Patrick Pons (Sonauto Yamaha) crasht bij de Britse GP op Silverstone op 10 augustus 1980 en wordt overreden door zijn landgenoot Michel Rougerie die hem niet meer kon ontwijken. Pons overlijdt twee dagen later in het ziekenhuis.
Aan de vooravond van de 1979 GP wordt onder aanvoering van Kenny Roberts & andere toprijders een plan voor de World Series (Formule 1/Formule 2) geïntroduceerd. De top 50 coureurs willen hogere startgelden, het plan zal in schoonheid sterven..
Bij de eerste Britse Grand Prix die op Silverstone werd verreden in 1977 was Pat Hennen met een Suzuki de winnaar. Landgenoot Steve Baker op een Yamaha werd tweede, waarmee de eerste Amerikaanse 1-2 zege een feit was.
Met winst in 2021 voor Yamaha (Qartararo), voor Suzuki, Aprilia, Ducati, Honda en KTM zagen we voor het eerst in de MotoGP historie een top 6 met 6 verschillende merken. In de 500cc klasse kwam dit in 1972 (Joegoeslavië) voor het laatst voor.
Jack Middelburg versloeg hier Kenny Roberts op zijn Sarome Suzuki voor de zege in 1981. Middelburg's overwinning was de laatste Grand Prix zege voor een echte privérijder in de koningsklasse.
Kenny Roberts (GoodYear Yamaha) en Barry Sheene (Heron Suzuki) leverden in 1979 een spannende strijd af die door de Amerikaan met 0,03 sec. verschil werd gewonnen. Sheene werd opgehouden door een achterblijver, ene George Fogarty....
De Brit Steve Manship (Suzuki) werd in 1978 tweede bij de enige GP die hij ooit reed. Manship ging op Intermediate banden van start, hij kon daardoor door blijven rijden toen het begon te regenen. De rest ging de pits in voor een bandenwissel.
Met zijn derde achtereenvolgende zege in 2011 was Casey Stoner (Repsol Honda) in zijn 150e Grand Prix de eerste Honda rijder die dit wist te presteren sinds Valentino Rossi in 2003.
Aleix Espargaró behaalde hier in 2021 met een derde plaats het eerste MotoGP podium binnen in de Aprilia historie.
Op 18 juni 1979 debuteert op dit circuit de Honda NR (ook wel Never Ready genoemd) 500 4-takt met rijders Mick Grant & Takazumi Katayama. Na kwalificatie in het achterveld, vielen ze al vroeg in de race uit...
Scott Redding is de enige Britse coureur die een thuis Grand Prix op twee verschillende circuits wist te winnen. In 2008 won hij (als jongste coureur ooit) de 125cc op Donington en in 2013 de Moto 2 op Silverstone.
In de door Jack Middelburg gewonnen race van 1981 rukt de jonge Freddie Spencer op naar de 5e plaats met de Honda NR500 4-takt tot hij moet opgeven door een mechanisch defect. Opmerkelijk omdat teamgenoten de NR soms niet wisten te kwalificeren.
Topic: Silverstone 2024 in Retro Style (183 keer gelezen)
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Vandaag op motogp.com onthuld dat alle teams in eenmalige speciale livery gaan rijden, ter ere van 75 jaar GP's, die op de donderdag voorafgaand voor het eerst zal worden getoond. Het is de bedoeling dat die onthulling ook op TV zal uitgezonden worden.
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Jammer dat ze Assen niet gehaald hebben.
als oudste GP op de kalender was dit wel terecht geweest eigenlijk.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Tja, ik denk dat ze toch gekozen hebben voor dit in een van de grote race-landen, en dat is Nederland natuurlijk niet. En ach, met de IOM TT is de UK ook wel echt een van de trendsetters natuurlijk. Die is er al sinds 1907, we zijn hier pas bezig sinds 1925.
RG500IU
 Moderator
2 Strokes 4 Ever!!

     Reageer met citaat 
Ja zeg het maar, ik heb Frank Weeink nog even daar naar gevraagd, die antwoordde: Citaat:
Dat (Assen) was ook de bedoeling, maar van wat ik begreep was de (voorbereidings-) tijd daar voor helaas te kort.
.
fuzzybear

avatar
600 CC Super Single!!

     Reageer met citaat 
Wel heel jammer had het graag live hier in Assen gezien. Maar ik ben benieuwd hoe ze dit gaan doen.

teams als Aprilia Ducati en KTM zijn natuurlijk best recent. Dus echt jaren 50/60 retro word al een uitdaging denk ik. Honda en Yamaha kunnen dus zeker wel doen.
Honda heeft natuurlijk een paar jaar geleden hun moto3 nog in retro kleurstelling gebracht.

RG weet vast precies wanneer en heeft vast ook nog wel een foto in zijn persoonlijke archief.
TOET TOEEEEEEEEET!!!!! Bereboot racing team volle kracht vooruit!
     Reageer met citaat 
Aprilia doet ook al sinds de jaren ‘80 mee hoor, zij het in de 250cc. Dat is inmiddels ook al 40 jaar geleden. Lijkt me retro genoeg.

Snelle navigatie: